Orange Bikes Phase AD3 – bijzonder concept van mountainbike met 3 wielen

Het merk Orange Bikes in de UK deelt een bijzonder verhaal over een nieuw concept mountainbike. De Orange Bikes Phase AD3 is ontstaan uit een project om mensen met bijvoorbeeld verlamde benen (weer) te kunnen laten mountainbiken, maar deze bijzondere driewieler ziet er zo gaaf uit dat ik zelf ook wel een rondje zou willen proberen.

Drie wielen en twee vorken

De ontwerper, Alex Desmond, is initieel voor een oud pro aan de slag gegaan. Lorraine heeft verlamde benen, waardoor ze niet zelf kan trappen. Dat is makkelijk te ondervangen met een E-MTB motor, die de mountainbike aandrijft zonder trapondersteuning. Alleen het werkelijke probleem is dat je je benen bij mountainbiken niet alleen nodig zijn voor de aandrijving maar ook voor de balans. Alex moest dus een manier verzinnen om de mountainbike in balans te houden met enkel het bovenlichaam.

Het ontwerp van de Phase AD3 is opgebouwd op twee Fox 38 vorken met beiden 175 mm travel. Door een speciale koppeling tussen de vorken en het stuur, is de rijder in staat om obstakels van maar liefst 345 mm te overwinnen. Daarnaast zorgt het ontwerp ervoor dat de mountainbike onderstuur krijgt, als de rijder dreigt om te vallen. Daardoor ontstaat juist meer grip om af te remmen, waardoor de rijder kan blijven zitten.

Het totale ontwerp van deze speciale mountainbike duurde 6 jaar. Dat is een flinke periode. Maar daarmee staat wel een ontwerp dat eigenlijk op ieder normaal mountainbike terrein uit de voeten kan. Waar veel aangepaste mountainbikes bijvoorbeeld brede paden of minder heftig terrein vereisen, is deze mountainbike geschikt om gewoon alle normale trails te rijden.

Flinke 150 Nm koppel

The Phase AD3 is ook te bestellen voor anderen, waarbij je nog een aantal opties hebt. Zo kan de Paradox Kinetics eMTB Motor worden afgesteld met trapondersteuning, maar ook zonder trapondersteuning en aandrijving met een hendel. Er zit een forse motor in het model van Lorraine, met 1.5 Kw continue motor, 150 Nm koppel en 504wh batterij kan ze zo’n 25 km aan trails en 700 hoogtemeter bedwingen. De achterdemper is een Fox Float X2 Factory 230×65.

De mountainbike is online te bestellen onder de naam Phase AD3 Factory op de site van Orange Bikes, in de maten S-XL, met een Shimano XT groep. In de Factory-versie online zit een CYC X1 Pro g4 motor van 5000W in plaats van de Paradox. Voor extra remkracht is een set Shimano Saint met 203 mm rotors gemonteerd. De prijs die je online betaalt is € 18.000,-, vermoedelijk excl. BTW en importheffing.

Meer bij Orange Bikes.