OneUp perfectioneert naven van geanodiseerd aluminium

De mensen van het Canadese OneUp zijn er niet bepaald bescheiden over, maar ze hebben op het eerste gezicht wel een punt. Mensen van de onderdelenfabrikant bekeken de naven van andere merken en dachten: dat kunnen wij beter. Het resulteert nu in een set lichte en duurzame naven. En je kunt kiezen uit zeven kekke kleurtjes.

Dat kan beter

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de set is licht en kost relatief gezien weinig. Een set van voor- en achternaaf weegt 362 gram. Voor zo’n set valt een prijs van € 369,- me alles mee. Het is lastig vergelijken, omdat je bij naven heel veel opties hebt, maar duidelijk is wel dat je voor andere naven met een vergelijkbaar gewicht al snel veel meer betaald.

Die dat kan beter-mentaliteit heeft OneUp niet alleen gezocht in de prijs en het gewicht. Ze hebben ook een eigen rachet van 44 tandjes met een hoek van 8,2 graden ontworpen.

De lagers zijn van Enduro, waarmee OneUp zich niet per se onderscheid. Wel hebben ze nagedacht over onderhoud, want de eindkapjes zijn zonder tools los te halen en het Dumonde smeermiddel krijg je in een extra tube geleverd bij de aanschaf van een set. En alle soorten mountainbikers kunnen deze naaf inzetten, van enduro tot cross country. Dat is ook best uniek.

De naven zijn alleen beschikbaar voor J-spaken, omdat dit eigenlijk in alle gevallen de beste spaak is voor een mountainbikewiel volgens OneUp. Voor de wielbouwers staan de gegevens als PCD en Flange alvast in de naaf gegraveerd. Ziet er ook cool uit.

Wat betreft looks sowieso ruime keus, want de 7075 T6 aluminium naven zijn verkrijgbaar in zeven geanodiseerde kleuren, waaronder dit uitgesproken paars. Alle slijtage onderdelen zijn uiteraard los verkrijgbaar. Helaas is alleen een 6-boutsmodel verkrijgbaar en geen Centerlock. Wel zijn alle soorten freewheel bodies beschikbaar.

Meer bij OneUp.