Nieuwe Stevens E-Maverick: lichtgewicht E-MTB voor all mountain en enduro

Weer een lichte E-MTB! Steeds vaker brengen merken een lichtere variant elektrische mountainbike uit. De motor en accu hebben dan minder vermogen en capaciteit, maar daarmee is de hele fiets ook een stuk lichter. Stevens komt nu naast de E-Fully Full Assist Inception enduro en all mountain bikes met een lichtere optie. Voor hetzelfde terrein kies je nu met de de E-Maverick uit drie nieuwe E-Fully Light Assist varianten.

Ruim 5 kilo lichter en toch elektrische ondersteuning

Niet alleen een lager gewicht is voordelig bij de lichte e-mountainbikes. Deze fietsen ogen op het eerste gezicht ook veel meer als een normale mountainbikes. De E-Fully Full Assist – zoals Stevens ze zelf noemt – is robuust en krachtig, maar in vergelijking daarmee is deze nieuwe E-Maverick Light Assist elegant en slank. De aandrijving weegt inclusief accu slechts 3,9 kilo. Daarnaast is bijvoorbeeld ook de bediening van de aandrijving mooi weggewerkt in de bovenbuis, waardoor de cockpit rustig oogt.

Onder de ‘kap’ van het volledige carbon frame zit een TQ HPR50 met een TQ HPR-BAT01 van 360 Wh. Het maximale koppel is 50 Nm en dat is aanzienlijk minder dan de 85 Nm die bijvoorbeeld de Inception van Stevens heeft. Toch leert de ervaring met deze lichtere E-MTB dat je meestal relatief weinig aanspraak doet op het maximale vermogen van de motor. Het meeste van de tijd zal een lichte of lagere ondersteuning voldoende zijn voor een lekker stukje trailcruisen op de elektrische mountainbike. Daarbij is de mountainbike ook nog ééns ruim 5 kilo lichter dan de ‘volwaardige’ uitvoering, dus heb je ook minder kracht nodig om de mountainbike in gang te brengen.

Stevens E-Maverick voor all mountain en enduro

De E-Maverick is beschikbaar in drie uitvoeringen. Daarbij kun je kiezen uit twee all mountain modellen met 140 mm veerweg en één enduro model met 160 mm veerweg. Alle modellen worden geleverd met twee 29 inch wielen, dus ook het enduro model. De lichtste all mountain E-Maverick weegt 16,5 kilo en het enduro model is 18,5 kilo.

De E-Maverick AM 9.4.3 is met een combi SRAM X01 Eagle Transmission afmontage en Shimano XTR remmen het topmodel all mountain E-MTB. De dempers zijn van RockShox (Pike Ultimate voorvork en Deluxe Ultimate RTC achterdemper). De goedkopere AM 7.4.3 is opgebouwd met een combi van Shimano SLX en Deore XT. In het enduro model kiest Stevens voor Shimano Deore XT en Fox vering (36 Performance Elite voorvork en Float X achterdemper). Alle modellen zijn voorzien van dropperpost en hebben 203 mm remschijven met 4-zuigerremmen.

Voor het topmodel E-Maverick AM 9.4.3 betaal je bij Stevens € 9.999,-. Voor het goedkopere all mountain model tel je € 6.999,- neer en wil je de enduro E-Maverick, dan mag je € 7.499,- van je rekening overschrijven. Alle modellen zijn beschikbaar vanaf oktober of november dit jaar.

Meer info bij Stevens.