Nieuwe RockShox ZEB, Lyrik en Pike voorvork voor 2023

De trails worden uitdagender en de grenzen worden steeds vaker opgezocht. Om toch met vertrouwen de trails en afdalingen te kunnen nemen heeft RockShox hun ZEB, Lyrik en Pike voorvorken vernieuwd. Deze zijn nauwkeuriger af te stellen, steviger en hebben een nieuwe demper. De ZEB is er voor je Enduro bike, de Pike voor de trail rijder en de Lyrik zit daar tussen in.

Nieuwe Charger 3 demper en pressure relieve valve

De drie voorvorken hebben ze helemaal opnieuw ontwikkeld. Het chassis is opnieuw uitgetekend voor meer stevigheid, de vorkkroon is steviger geworden en er is een ‘pressure relieve valve’ geplaatst. Dat is wat je aan de buitenkant kan zien, maar de grootste winst zit toch vooral aan de binnenkant van de voorvorken. De nieuwe DebonAir+ luchtvering heeft een groter volume waardoor de vering soepeler wordt, ook bij kleinere hobbels. Deze nieuwe DebonAir+ wordt in alle drie bovengenoemde modellen gebruikt. De pressure relieve valve is een klein knopje op de rechter vorkpoot waarmee je de overbodige druk kan aflaten. Als je op grote hoogte of in hele warme temperaturen rijdt, kan de druk in de vork oplopen wat effect kan hebben op de werking van de vork. Met een simpele druk op deze pressure release valve kan je de overtollige druk eraf halen.

pressure relieve valve

Ook nieuw is de Charger3 demper. Deze zit in de 2023 modellen van al deze drie vorken. Het gaat daarbij wel om de Ultimate en Select+ uitvoeringen ervan. De Charger3 demper heeft een Internal Floating Piston (IFP) die sneller kan reageren op impact. De highspeed compressie en lowspeed compressie zijn apart instelbaar dankzij deze IFP. Bijkomend voordeel van de nieuwe IFP is dat het de druk in de vorkpoten stabieler houdt, voor een betere betrouwbaarheid. In combinatie met de instelbare rebound kan je de voorvork nu nog beter aanpassen naar je rijstijl. Daarnaast zal deze vernieuwde IFP ook zorgen voor een stillere rebound, en zegt RockShox dat daarmee het zuigende geluid verleden tijd is.

Internal Floating Piston (IFP)

Model en veerweg

Voor de RockShox Pike vork voor in de trailbike heb je keuze uit een veerweg van 120 mm, 130 mm of 140 mm. Bij de RockShox Lyrik voorvork is deze keuze 140 mm, 150 mm of 160 mm. De RockShox ZEB voorvork heeft de meeste keus dat begint vanaf 150 mm en ook met stappen van 10 mm oploopt tot een maximale veerweg van 190 mm. Alle vorken zijn geschikt voor 29 inch of 27,5 inch wielen. Zoals gezegd zijn de duurste twee uitvoeringen van elk model uitgerust met de Charger3 demper en de topmodellen kosten rond de € 1200,-. Bij de RockShox ZEB Ultimate is dat € 1253,-, de RockShox Lyrik Ultimate kost € 1196,- en de RockShox Pike Ultimate heeft een prijskaartje van € 1139,-.

Alle prijzen en vooral de technische details kan je vinden op de site van RockShox