Nieuwe Lynx van BH Bikes met standaard 120 mm voorvork en meer stijfheid

Tijdens Eurobike mochten we achter de schermen al stiekem kennis maken met het nieuwe cross country model van BH Bikes. De Lynx Race 2024 is een competitieve full suspension mountainbike, die is voorzien van alles waar wedstrijdrijders behoefte aan hebben.

120 mm voorvork, maar 100 mm is nog mogelijk

De opvallendste vernieuwing in de Lynx Race vinden we rondom hun eigen Split Pivot veersysteem. Zonder de knik in de bovenbuis vaarwel te zeggen, is rond de scharnierpunten van de achterdemper meer ruimte gemaakt. Daarmee is het in dit 2024 model ook voor het eerst mogelijk om twee bidonhouders in het frame te plaatsen. Voor bevestiging aan de zitbuis is een speciale adapter beschikbaar.

De voorvork is beschikbaar in twee maten. Ook in het model van vorig jaar had je de mogelijkheid om te kiezen tussen een veerweg van 100 en 120 mm, maar voor modeljaar 2024 van de Lynx Race is 120 mm de standaard. De ontwerpers van het Spaanse merk hebben namelijk 120 mm als uitgangspunt genomen en zijn van daaruit de geometrie gaan aanpassen. Een logische gedachte, want steeds meer competitieve mountainbikers kiezen voor een 120 mm voorvork.

Nieuwe geometrie maakt Lynx Race 35% stijver

Door de nieuwe geometrie is ook de achterkant van de mountainbike stijver geworden. De verbinding tussen het frame en de achterbrug is volgens de Spanjaarden maar liefst 35% stijver. Zeker bij staan op de pedalen, is de krachtoverbrenging waarschijnlijk veel efficiënter omdat in de zijwaartse beweging minder ‘flex’ ontstaat en meer kracht op de aandrijving wordt overgebracht. De stijvere achterbrug zorgt waarschijnlijk ook voor veel meer controle op het achterwiel.

Als we kijken naar de geometrie, zien we ook daar aanpassingen in lijn met de hedendaagse standaarden. De stuurhoek is met 67 graden comfortabeler gemaakt, terwijl de hoek van de zitbuis juist iets groter is geworden met 76 graden. De kabels van het stuur lopen nu via de stuurpen door het frame en daarom is de balhoofdbuis iets korter gemaakt. Tegelijkertijd is de reach in alle maten toegenomen en heeft dit nieuwe model met deze aanpassingen en de 430 mm diepe achtervork op papier een agressiever karakter gekregen.

De nieuwe BH Lynx Race is verkrijgbaar vanaf € 4.899,- met Shimano XT als afmontage. De Lynx Race LT 9.9 is het topmodel en afgewerkt met Fox DPS Evol Factory en Fox 34SC Factory dempers, een Sram XX1 AXS aandrijving en Shimano XTR remset voor de prijs van € 9.999,-.

Het topmodel met een volledige Shimano XTR groep is € 8.299,-. De nieuwe Lynx is beschikbaar in vijf standaardkleuren, maar met BH Unique zijn de meest creatieve afwerkingen mogelijk. Zoals bijvoorbeeld de Cape Epic kleuren op model 2023.

Meer info bij BH Bikes.