Nieuwe Gravity en All-Mountain schoenen van Shimano

Shimano heeft hun serie schoenen voor flatpedals vernieuwd. Voor de fanatieke downhill- of endurorijder die met flatpedals rijdt, is de Gravity schoen voorzien van een nieuwe zool. Ook de All-Mountain schoenen, waarbij je bijvoorbeeld SPD of Crankbrothers plaatjes onder kan monteren, zijn vernieuwd. 

Gravity schoenen met Ultread zool

Shimano heeft zelf een compound ontwikkeld voor hun nieuwe zolen. Daar waar ze tot afgelopen jaar nog zolen hadden met een compound van Michelin, is deze nu van Shimano zelf. Het Ultread compound noemen ze het en dat staat ook onder op de schoen te lezen. Het profiel onder de schoen is geoptimaliseerd voor de flatpedals van Shimano. Er is ruimte waar de pennen van de pedalen precies tussen passen. Hierdoor heb je volgens Shimano betere grip, en zal het ook minder snel slijten. Het profiel is aan de voor- en achterkant zo ontworpen zodat er ook goede grip is bij het lopen. 

Het bovenwerk van de schoen is van ademend synthetisch leer en rondom de enkel zit beschermende padding. Ook bij de tenen is er een versteviging die de schoen en, ook niet onbelangrijk, je tenen beschermt tegen stoten. Deze GR9 schoenen kosten 139,99 en zijn verkrijgbaar van maat 38 tot en met 48.

Naast de GR9 heeft Shimano ook de GR5 schoenen in de serie en deze heeft ook een vetersluiting. De GR5 is niet vernieuwd. 

De All-Mountain schoenen voor SPD

Heb je toch liever klikpedalen dan heeft Shimano de All-Mountain serie. Ook voor downhill- en endurorijders, maar dan met een 2-bolt montage systeem onder de zool. De AM9 kan je snel herkennen aan de flap die je over de veters trekt, waarmee je de veters beschermt. Boven deze veter bescherming zit een brede wreefband om de schoen goed te sluiten. Ten opzichte van zijn voorganger is die wreefband breder, zodat het beter zal sluiten.

De compound van deze zool komt ook uit Shimano’s eigen stal en je ziet goed dat deze een grover profiel heeft in vergelijking met de Gravity schoenen. Het 2-bolt systeem voor je schoenplaatjes heeft een bereik van 18 mm, dus je kan ze naar eigen wens wat verder naar voren of naar achteren plaatsen. De zool van de schoen sluit mooi aan bij Saint en XT821 pedalen met extra body. Hierbij heb je een groter contactoppervlak en meer grip met je schoen op het pedaal, ook als je niet direct inklikt. 

De schoen heeft een waterafstotende coating en verhoogde gewatteerde binnenkant om de enkel te beschermen. De AM9 schoenen kosten € 149,99 en zijn net als de Gravity schoenen verkrijgbaar van maat 38 tot en met 48. Naast de AM9 is er ook de AM5. Deze heeft een minder grove zool en maakt geen gebruik van de veterberscherming zoals de AM9. Deze AM5 is er in olijfgroen, zwart of aquablauw (dames) en is met € 89,99 ook een stukje goedkoper dan de AM9.

Meer info via Shimano

De GR9 is er ook in het zwart
de bovenkant van de GR9
de bovenkant van de AM9
de AM5
de onderkant van de AM5