Nieuwe Giant Glory 2023, downhill bike met full-carbon frame

Hij bestaat alweer sinds 2006, de Giant Glory. Deze downhill bike van Giant zul je hier niet veel in het wild tegenkomen. Al is er met de opkomst van de verschillende bikeparks in de buurt toch wel enige animo voor een downhill bike. Deze nieuwe Giant Glory 2023 is de zesde generatie alweer en heeft een full-carbon frame.

Door het gebruik van Giant’s Advanced-grade carbon hebben ze de bike lichter kunnen maken. En een frameset weegt in maat S/M 3200 gram. Hij is niet alleen lichter maar ook stijver en sneller geworden volgens Giant.

Maestro 3 vering

De veerweg is bij een downhill bike naast de geometrie vaak het meest opvallend. Bij deze nieuwe Giant Glory Advanced is dat niet anders. Aan de achterkant zorgt de vernieuwde Maestro 3 constructie voor een veerweg van 200 mm. Ze hebben geprobeerd de bike een betere handling te geven door een nieuwe bovenste rockerarm die stijver en lichter is. Al met al moet de achtervering actiever aanvoelen dan bij de vorige Glory met een soepeler einde van de vering waarmee bottom-outs worden voorkomen. De demper is een trunnion GRIP2 demper van Fox die speciaal voor Giant is getuned.

De voorvork heeft een 203 mm veerweg. Dat is dan De Fox 40 Factory voorvork met de bekende Kashima coating. De voorvork weegt 2816 gram.

Vele aanpassingen mogelijk met drie Flip Chips

Het frame heeft veel opties om de geometrie en daarmee de rijeigenschappen te tunen naar eigen wens. Allereerst kan je al kiezen tussen een 29 inch voor- en achterwiel of een mullet uitvoering. Bij deze laatste is het achterwiel 27,5 inch. Deze laatste optie zie je bij veel wedstrijdrijders terug omdat ze daarmee de bike daarmee iets agressiever rijdt.

De Flip Chip van de Maestro 3 heeft drie standen waarbij hoe lager de stand, de fiets meer slacker wordt. Ook zal het bottom bracket lager komen te liggen. Dit zorgt voor iets meer stabiliteit wanneer het echt steil en technisch naar beneden gaat. Bij de hogere standen worden de hoeken allemaal minder slack.

Bij de drie standen van deze Flip Chip kan je de balhoofdhoek aanpassen in 61,6, 62 of 62,3 graden. De hoek van de zadelbuis kan je verstellen tussen 78,4, 78,8 en 79,1 graden en daarmee veranderd de bottom bracket drop en is die waarde 13, 8 of 3mm. Dit alles gemeten in maat M/L.

Flip Chip van de Maestro 3

De tweede Flip Chip zit bij het balhoofd en heeft drie standen. Hiermee kan je in stappen van 5mm de reach langer dan wel korter maken. Allemaal afhankelijk van welke rijstijl jij het fijnste vindt. Kort door de bocht kan je zeggen dat hoe korter de reach, hoe meer rechtop je zit waarmee je makkelijker technische afdalingen rijdt.

Flip Chip van het balhoofd

De derde Flip Chip zit bij het achterwiel en heeft twee standen. Met deze Flip Chip kan je de wielbasis korter maken of dus langer. Hierbij geldt dat een korte wielbasis het weer makkelijker maakt om technische afdalingen te rijden.

Flip Chip bij het achterwiel

Genoeg aanpassingsmogelijkheden waardoor je de nieuwe Glory toch zeker wel naar wens moet kunnen afstellen.

Legends Frameset

Voor de downhill fans van het eerste uur is er een limited Legends frameset die je qua kleuren zeker doet denken aan vroeger. De tijden dat Rob Warner nog op de MTB zat en niet achter de microfoon. Het rood, geel en paars van die eerste Giant MTB’s zie je in deze uitvoering terug. Heel erg gaaf!

De prijs van de coole Legend frameset is € 5.999,-. De complete Giant Glory Advanced bike afgemonteerd met SRAM GX Eagle DH kost € 7.999,-.

Meer info via Giant