Nieuwe Canyon Strive CFR 2022 enduro bike

Je zou het misschien niet zeggen maar de Strive van Canyon bestaat al sinds 2010. En de afgelopen versie was met z’n 29 inch wielen nog niet racy genoeg als ze bij Canyon zouden willen. Hij moest trailrijders ook bedienen maar omdat er voor de trail-fans nu de Canyon Spectral is, was dat genoeg reden om van deze nieuwe Strive een echte enduro wedstrijdfiets te maken.

CLLCTV Enduro team input

Het CLLCTV Enduro team heeft hun ervaringen gedeeld met het ontwikkelteam van Canyon. Leuk detail dat Canyon zelf vertelt is dat het team met de vorige Strive allerlei mods gebruikten om de bike helemaal wedstrijdklaar te maken. Zo moest het bracket omhoog en de voorkant slacker. Met deze nieuwe Strive moet de fiets zo uit de doos klaar zijn voor wedstrijden.

Nou dan weet je direct al wat er aangepast is aan het frame. Hij is zoals ze dat zo mooi noemen progressiever geworden. Zo is de balhoofdhoek 63 graden en dus slacker dan die van de vorige Strive die 65,2 graden was. De fiets is ook langer geworden. In maat L is de wielbasis nu 130 cm en dat was 122,9 cm. De hele geometrie kan je hieronder in de afbeelding bekijken.

Shapeshifter 2.0 blijft

Ook deze nieuwe Strive heeft de Shapeshifter 2.0 waarmee je de geometrie met een druk op de knop kan aanpassen. Dus de balhoofdhoek van 63 graden wordt dan met een druk 64,5 graden. Ook wordt de hoogte van het bracket aangepast door de knop. Simpel kan je zeggen dat je met de ene stand lekker naar beneden gaat, de shred mode. En in de andere stand wordt de fiets hoger, reageert hij sneller en is meer voor het klimmen, de pedal mode.

Als we het dan over de reach hebben, dan is de reach langer geworden te opzichte van de vorige Strive. Als conclusie kun je zeggen dat ze de Strive hebben ontworpen om sneller te zijn tijdens wedstrijden en dat het tegelijk ook een fijn rijdende fiets moest blijven. Twee en een half jaar hebben ze erover ontwikkeld.

Verschil tussen de shred mode en de pedal mode

De liggende achtervork is hetzelfde gebleven met 435 mm waardoor hij wendbaar blijft. De veerweg achter is van 150 mm naar 160 mm gegaan. De veerweg voor is 170 mm. De buizen zijn ook allemaal onderhanden genomen. Zo is de voordriehoek daardoor 25 % stijver. Daardoor is de fiets wel 300 gram zwaarder geworden dan de vorige Strive en is het gewicht inclusief de Shapeshifter 2700 gram.

Canyon Strive CFR

Op dit moment zijn er twee verises van de Canyon Strive CFR. Het topmodel is de Strive CFR met een Fox 38 Factory Grip2 voorvork en een Fox X2 Factory achterdemper. Schakelen en remmen doe je dan met Shimano XTR. De wielen zijn van DT Swiss, de EX511/350. Het gewicht is 15,84 kg en je betaalt er € 6.299,- voor.

Canyon Strive CFR Underdog

Er is ook een iets portemonnee vriendelijkere versie, de Strive CFR Underdog. Afgemonteerd met een Fox 38 Performance Elite Grip2 voorvork (170 mm) en een Fox X2 Performance achterdemper. Shimano XT groepset en DT Swiss EX511/370LN wielen maken het compleet. Deze is iets zwaarder met 16,04 kg en kost dan ook iets minder, namelijk € 4.999,-.

Dit zijn de eerste twee uitvoeringen maar er zitten nog andere uitvoeringen aan te komen.

Meer info via Canyon

Canyon Strive CFR Underdog
verschil in buizen