Nieuwe Canyon Spectral:ON CF(R) 2022 E-MTB

Canyon heeft vandaag z’n nieuwe E-MTB gepresenteerd waarmee je vooral plezier gaat beleven. De Canyon Spectral:ON CF(R) is namelijk vernieuwd en beter geworden volgens Canyon. De Spectral:ON is een allround mountainbike waarmee je overal uit de voeten kan. Hoe extreem de trails ook zijn.

Je krijgt aan de achterkant van je fiets een veerweg van 155 mm en voor is er 150 mm veerweg. Een flinke jongen dus. Hij is ontworpen als mullet, dus met een 29 inch voorwiel en een 27,5 inch achterwiel. Er past dan ook geen 29 inch achterwiel in. De ruimte voor de banden is 29 x 2,5 voor de voorband en 27,5 x 2,6 voor de achterband.

Ze hebben het frame vernieuwd maar zo dat hij nog steeds speels is en niet het gevoel geeft dat je met een logge fiets op stap bent. Want zo’n E-MTB weegt natuurlijk wel wat. De CFR versie met de 720Wh accu in de maat M weegt namelijk 21,8 kg. Maar dat is toch een stuk lichter dan de vorige versie waarmee je afhankelijk van de uitvoering toch bijna een kilootje hoger zat.

Er is nu ook een CFR topmodel

Die winst is mede gehaald door een andere carbon lay-up te gebruiken waardoor de fiets stijver en ook lichter is worden. Het CF frame weegt namelijk 3180 gram. Het topmodel is nu de CFR die een ander carbon en bijpassende lay-up ervan heeft dan de CF modellen. Daardoor is dit model net zo stijf als het CF frame maar weegt aanzienlijk minder. Het CFR frame weegt 2880 gram.

De achterkant is vergeleken met het vorige model stijver geworden doordat ze bij de staande achtervork een brug hebben toegevoegd. Ook hebben ze kogellagers gebruikt die nog meer tegen een stootje kunnen en ze gebruiken hier nu 15 mm steekassen. Alles om welke klappen dan maar ook op te kunnen vangen. Klappen opvangen doet de vering uiteraard ook. De fiets heeft standaard een 150 mm voorvork, maar je kan gaan tot een voorvork met 160 mm veerweg. Wil je de achterkant voorzien van een springveer (Coil), dan moet Canyon je teleurstellen. Daar is dit frame niet voor ontworpen.

Eigen accu van Canyon

Voor deze mountainbike heeft Canyon zelf een accu ontwikkeld. De accucellen zijn hierbij horizontaal geplaatst waardoor hij iets compacter wordt. De EP8 motor die van Shimano komt hebben ze iets naar boven gekanteld, in een hoek van 30 graden. Dit zorgde ervoor dat de accu wat meer naar beneden kon worden geplaatst wat weer goed is voor een lager zwaartepunt. De accu’s zijn er in 720Wh of 900Wh en volgens Canyon hebben deze respectievelijk 15 procent en 42 procent meer capaciteit dan de standaard accu. Het gewicht van de 720Wh accu is 3,84 kg en de 900Wh accu weegt 4,75 kg. Ze hebben een test gedaan waarbij de rijder en fiets in totaal 100 kg wegen. Als deze dan 70 Watt trapt en de motor 140 Watt laat helpen, rijdt de 900Wh accu 97,2 km met 2132 hoogtemeters. De 720Wh accu doet in dat geval 77,7 km met 1681 hoogtemeters voordat hij leeg is.

We hadden het al kort over de geometrie en dat deze is aangepast bij deze bike. Zo is de reach 25 mm groter geworden. De balhoofdhoek is een graad kleiner geworden (meer slack) en de liggende achtervork is 5 cm langer. Dit moet zorgen voor meer controle en stabiliteit. In combinatie de mullet setup moet het toch een speelse fiets blijven. En dat is natuurlijk wat je ook wil bij zo’n fiets.

Canyon Spectral:ON CFR

Vijf uitvoeringen

Er zijn vijf uitvoeringen. Twee CFR modellen en drie CF modellen. De CFR modellen zijn vanaf nu beschikbaar en de CF modellen zijn er in mei. Je kan dan ook kiezen tussen de 720Wh of de 900Wh accu’s behalve in de maat S. Daar is alleen ruimte voor de 720Wh accu, vandaar dat de prijzen van de maat S soms verschillen van de andere maten. Het topmodel, de Spectral:ON CFR LTD met RockShox Lyrik Ultimate Flight Attendant voorvork en RockShox Super Deluxe Ultra Flight Attendant achterdemper heeft als groepset een Sram XX1 Eagle AXS met een Sram Reverb AXS dropperpost. Hij rolt dan op DT Swiss HXC 1501 carbon wielen. Hij ziet er ook heel clean uit in deze setup. De prijs: € 11.299,-.

Meer info via Canyon

Canyon Spectral:ON CF 8
Canyon Spectral:ON CF 8