Magnetische pedalen, Magped Enduro2 is vernieuwd

Ik heb ze zelf nog niet in het wild gezien, want het meest zien we toch flatpedals of spd (en soortgelijke) pedalen op de mountainbike. Maar eerlijk gezegd lijken deze Magped pedalen zoveel op flatpedals dat het ook bijna niet opvalt als je er mee rijdt. De Magped pedalen zijn er voor alle disciplines en maakt gebruik van een hele sterke magneet om je schoen en pedaal te verbinden.

Magped Enduro2

De nieuwe Enduro2 pedalen van het Oostenrijkse Magped zijn als je er mee fietst, niet te onderscheiden van andere flatpedals. Pas als je ze zonder schoenen ziet valt het pas op dat ze anders zijn. Deze vernieuwde pedalen worden uit één stuk aluminium gevreesd en wegen 447 gram. Dat is lichter dan de vorige versie. De pedalen hebben een verstevigde as, voor zwaardere belasting tijdens de downhills. Niet gek dat dit product uit Oostenrijk komt, aangezien ze daar wel weten wat goede downhills en bikeparks zijn. In het midden van het pedaal zie je twee rondjes ter grote van een euro, en daar zitten de magneten gemonteerd. Deze zitten zo dat je de pedalen aan beide kanten kunt vastklikken.

Het Enduro pedaal kent twee varianten waarbij het verschil zit in de kracht van de magneet. Je kan kiezen uit 150 Newton en 200 Newton, waarbij de laatste sterker is. Houdt er wel rekening mee dat er bij een sterkere magneet ook wat extra gewicht bij het pedaal komt. De zwaardere weegt namelijk 30 gram meer dan de eerder genoemde 447 gram. De magneten zijn ook los verkrijgbaar en daarbij heb je ook nog keus uit een paar 100 Newton magneten. Dus in principe zijn er drie opties voor deze magnetische pedalen. Magped zelf geeft aan dat rijders tot 80 kg uit de voeten kunnen met de 150 Newton magneten. Ben je 75 kg of zwaarder worden de sterkere magneten geadviseerd. Het is dus niet zo zwart/wit.

Cleats die niet klikken

Dat een magneet niet pakt op een rubber zool is natuurlijk geen verrassing. Daarvoor zijn cleats nodig en daar moet je dus ook rekening mee houden dat je deze onder je schoenen kan monteren. Bij de pedalen worden een paar cleats geleverd die dezelfde montage hebben als de bekende spd-plaatjes. Maar dan zijn het vlakke plaatjes die je op de magneet plaatst. Bij de cleats heb je nog keuze uit twee opties, want wil je nog steviger vast zitten kan je een paar extra sterke cleats aanschaffen. Bij de 200 Newton mageneet verhoogt deze de kracht met ongeveer 30%, aldus Magped. De Enduro2 pedalen komen met 50 pins van 9/11 mm , die je naar eigen wens in het pedaal kunt schroeven voor extra grip en kunt omdraaien. Zo heb je of 9 mm of 11 mm pins. Daarmee kan je dan spelen zodat je voor jou de optimale grip hebt.

De Magped Enduro2 pedalen zijn online te bestellen en via hun eigen website kosten ze € 159,- als je gaat voor pedalen met 150 Newton magneten. De pedalen met 200 Newton kosten € 20,- meer.

via Magped