Look X-Track Power: nieuwe pedalen met powermeter voor mountainbikes

Eindelijk weer een serieus alternatief voor de Garmin Rally XC200 en de SRM X-Power pedalen met powermeter. Het Franse merk Look kondigt met de X-Track mountainbike pedalen aan die accuraat de wattages van de berijder overbrengen naar de fietscomputer. De nieuwsaankondiging ziet er veelbelovend uit.

Alternatief voor de crank

In navolging van de racefietsers, is de powermeter voor serieuze mountainbikers ook niet meer weg te denken. Toch zijn er maar weinig merken die daarbij kiezen voor een meting vanuit de pedalen. Op de markt vind je inmiddels aardig wat aanbieders van powermeter in de crank (arm, spider of spindle), maar dat is niet altijd even handig. Het soort crank is namelijk per mountainbike verschillend, doordat verschillende groepen of bottom brackets tot de mogelijkheden behoort. Hoewel SRAM daar met DUB verandering in probeert te brengen, is het natuurlijk vele malen makkelijker als je de powermeter gegarandeerd past of als je die makkelijk kunt wisselen. Zeker als je meerdere mountainbikes hebt.

Pedalen met vermogensmeter zijn daarbij de oplossing. Look brengt met de X-Track pedalen op de markt die werken met de standaard SPD-plaatjes. Een set weegt 404 gram en heeft een contactoppervlak van 540 mm2. De vermogensmeter is een nauwkeurigheid van +/- 1% ongeacht hoogte of temperatuur, wat echt wel netjes is voor een powermeter. De dataverbinding kan via zowel Bluetooth als ANT+ verlopen en daarnaast kalibreert de pedaal zichzelf, dus is het echt alleen op de mountainbike monteren, koppelen en gaan. Ook kan je de firmware updaten via de Look-app.

Twee keuzes

De Look X-Track bestaat uit een set van twee pedalen, maar je kunt kiezen voor een vermogensmeter in twee pedalen (dual) of in slechts het linkerpedaal (single). Bij de enkelzijdige meting, verdubbelt de linkerpedaal simpel de meting. De dubbelzijdige meter voorziet de rijder ook van meer data zoals links-rechts balans of pedaalslagefficiëntie. Uiteraard is de enkele uitvoering lager geprijsd. De body is gemaakt van aluminium en de as van staal. De Q-factor is 53 mm en de stack bedraagt 10,7 mm.

Een volle batterij opladen duurt ongeveer twee uur en moet je zo’n 60 uur kunnen voorzien van wattages. Opladen gaat via een magnetische connectors die tegelijk beide pedalen kan opladen, waarvan de kabel past op elke USB-C-adapter. Uiteraard zijn de pedalen water- en schokbestendig (IPX7). Toch biedt Look een uitgebreidere garantie dan normaal en een crash replacement van drie jaar (na registratie).

De prijs voor een set met enkelzijdige vermogensmeter is € 749,- en de set met dubbelzijdige powermeter gaat voor € 1.099,- over de toonbank.

Meer bij Look.