Leatt Gravity 6.0 Carbon helm – licht en veilig

Het begon met een nek-brace voor de motorsport en dat is inmiddels uitgegroeid tot een complete collectie voor de motorsport en ook het ruigere mountainbike werk. Het Zuid-Afrikaanse merk ontstond in 2001 nadat Chris Leatt een dodelijk motorcross ongeluk van dichtbij meemaakte. Zijn zoon mocht vanaf dat moment niet meer motorcrossen en zelf ging hij aan de slag met het maken van een nek-brace om nekletsels te reduceren. In 2004 wordt daarvan de eerste verkocht en sinds 2005 is Leatt een officieel bedrijf. Inmiddels zijn we 23 jaar verder en biedt Leatt alle soorten beschermende kleding en accessoires aan voor motorcrossers en mountainbikers.

Leatt Gravity 6.0 carbon V24

De Leatt Gravity 6.0 is een full face helm voor downhill en enduro rijders. Qua looks is hij vergelijkbaar met zijn voorganger, de Gravity 4.0. Zo heeft deze helm ook een EPS en EPO foam binnenwerk met hun eigen 360 graden turbine technologie. Dit zijn de blauwe schijfjes waarvan je op onderstaande foto vier kan zien zitten. Deze blauwe schijfjes zitten verdeeld aan de binnenkant van de helm, en in de technische documenten op de website tel ik er twaalf. Deze turbine 360 turbine technologie zit in het feit dat deze blauwe schijfjes alle kanten op kunnen bewegen en daarmee de roterende impact kan verkleinen bij een val. De werking en het effect is wat dat betreft dus vergelijkbaar met het welbekende systeem met het gele logootje.

Techniek uit de motorcross

Dat ze bij Leatt uit de motorcross komen, zie je in veel details van deze helm terug. Zo heeft hij een binnenwerk dat ze ook gebruiken in een motorhelm, met X-static padding dat we dan weer kennen uit de fietshelmen. Naast de ‘moto-liner’ is de helm ook uitgerust met een neckroll om de kans op nekletsel te verkleinen. De beugel voor je kin is te demonteren en de visor kan je in verschillende standen zetten. Ook afkomstig uit de motorsport is de dubbel D-Ring sluiting, waarbij je het riempje door de twee metalen ringen vouwt. Geen kliksysteem zoals het Fid-Lock systeem bij voorgaande modellen dus.

De helm heeft daarnaast 22 ventilatiegaten en een schaal gemaakt van carbon. Hierdoor is hij lichter dan zijn voorganger, en claimt Leatt de helm op een meer duurzame manier te kunnen produceren. Bij het produceren van deze zogeheten M-Forge carbon schaal hebben ze minder energie en minder hars nodig, in vergelijking met andere kunststoffen.

Door de techniek die in deze helm zit, is het een high-end helm met ook een high-end prijskaartje. Hij kost € 399,- en dan heb je keuze uit wit, stealth (zwart) of gold (oranje/geel). Het gewicht ligt rond de 850 gram, al wordt daar niet bij vermeld om welke maat het dan gaat. Hij is verkrijgbaar in de maten S, M, L of XL. Op de site van Leatt zijn alle white-papiers m.b.t. de technische ontwikkeling en testresultaten te vinden. Mocht je geen zin hebben om al deze pagina’s door te spitten kan je ook luisteren naar Reece Wallace in onderstaande video, die zijn bevindingen van de nieuwe Gravity 6.0 deelt.

via Leatt