“Iedereen die maar enigszins denkt, goh dat lijkt me wel wat… Doe het!” – Start Veluwse MTB Competitie

Zaterdag is de eerste mountainbikewedstrijd in een nieuw seizoen van de regionale wintercompetitie in Oost Nederland. In Zutphen vindt de eerste van negen wedstrijden plaats, waaraan mountainbikers laagdrempelig kunnen deelnemen. We blikken vast vooruit met twee trouwe deelnemers van de jaarlijkse competitie.

Voor de tiende keer organiseren negen wieler- en mountainbike verenigingen deze winter een toegankelijke competitie. Met enkel een KNWU- of NTFU-lidmaatschap, goedwerkende mountainbike en een helm kun je meedoen. De wedstrijden zijn ingedeeld in veertien leeftijdscategorieën, waarvoor over de negen wedstrijden een klassement wordt opgemaakt. Komende zaterdag 5 november is de eerste in Zutphen. Voor Giacomo van der Vegt een thuiswedstrijd.

Laagdrempelig en voor alle leeftijden

Van der Vegt is een bedreven mountainbiker, maar deed dat zes jaar geleden nog niet in competitief verband. Hij kwam in aanraking met de competitie door zijn zoon. Toen 8 en inmiddels 14 jaar. Nadat zijn zoon een aantal wedstrijden reed, concludeerde Giacomo al snel: “Dit is voor mij ook wel te doen.” Inmiddels is hij één van de trouwe deelnemers in de 40+ categorie. Vragend naar zijn enthousiasme, vertelt hij: “Het gaat om niks. Als je niet wint, kun je toch een leuke wedstrijd rijden. Ik ben een middenveldrijder. Ik win nooit, maar ik wordt ook nooit laatste. Vooraan wordt echt hard gereden, maar daarachter is altijd wel iemand waar je strijd mee kunt hebben zonder het mes tussen de tanden.”

Giacomo van der Vegt

De 21-jarige Joost van Jaarsveld kan zich daarin vinden. Sinds hij bij de jeugd rijdt is hij vaste deelnemer van de Veluwse MTB Competitie. Toen een fanatieke mountainbiker, die ook op landelijk niveau reed. Hij kon juist het laagdrempelige karakter van de regionale competitie waarderen: “Landelijke wedstrijden waren vaak ver rijden. Bij deze competitie ben je niet hele dag kwijt en rij je toch leuke wedstrijden. Je ziet ook wel mountainbikers die in zomer (inter-)nationaal rijden en die in de winter hier meedoen om in vorm te blijven.”

Bekende gezichten en vriendschappelijke band

Giacomo van der Vegt ziet ook veel bekende gezichten terugkeren. Hij legt uit: “Je komt er snel tussen en zoekt zelf de mensen op die je vaker tegenkomt, waardoor een vriendschappelijke band ontstaat.” Ook roemt hij het deelnemersveld: “Voorgaande jaren was het lekker druk, met de nadruk op lekker. Mooie volle deelnemersvelden, maar niet zo druk dat je nooit meer vooraan komt.” Dat komt volgens Van Jaarsveld ook door de parcoursen: “Je wilt wel kunnen inhalen, maar als het alleen brede paden zijn is het ook niet leuk.” Zijn favoriete parcours ligt in de buurt van Loenense watervallen: “Het bestaat uit niet specifiek aangelegde mountainbike paden, wat hoogteverschil en bochtige stukken. Veel singletrack, maar ook genoeg plek om in te halen.”

Van der Vegt heeft alle parcoursen gereden. Over zijn favoriet grapt de Zutphenaar: “Ik officieel Zutphen zeggen natuurlijk. Daar kan ik goed uit de voeten, maar Lunteren is mijn favoriet. Dat heeft hoogteverschil wat het parcours zwaar maakt. Mountainbike zoals is bedoeld. En dat hoogteverschil is niet overal, maar alle parcoursen zijn mooi. Ze hebben altijd hun charme. Soms zijn ze best technisch, maar er is altijd een B-lijntje om moeilijke hindernissen te vermijden. Daarmee blijft het voor iedereen toegankelijk.”

Minder technisch en toch uitdagend

Joost van Jaarsveld vertelt vanuit zijn ervaring: “De landelijke wedstrijden zijn voor hoog niveau. Dat is altijd lastig om in te stappen, omdat die parcoursen best extreem en heftig zijn. Met rock gardens enzo, waardoor je niet echt zomaar mee kunt doen. In principe is in de Veluwe MTB Competitie alles voor iedereen te rijden. Maar als je techniek beter is, kun je natuurlijk wel makkelijker en sneller rijden. En hoe harder je gaat, hoe groter de technische uitdaging ook weer wordt.”

Qua faciliteiten doen de wedstrijden vaak niet onder aan landelijke wedstrijden. Giacomo vertelt: “De faciliteiten verschillen per parcours. Vindt de wedstrijd plaats bij een vereniging zoals in Zutphen, Apeldoorn of Oldebroek, dan is vaak een clubhuis, douche en afspuitplaats aanwezig. Er zijn parcoursen die in een stukje bos worden uitgezet, daar is niet alles voor handen. Catering en een toilet zijn overal geregeld en meestal is ook fietsenmaker ter plaatse.”

Eerste deelname aan een mountainbikewedstrijd

Heb je nog nooit een fietswedstrijd gereden, begin dan bij de Veluwse MTB Competitie adviseert Joost: “Mountainbike is veel toegankelijker als wedstrijdsport dan bijvoorbeeld wielrennen. Je hebt een eigen strijd met mensen die voor of achter je fietsen. In een peloton ben je klaar als je wordt gelost.” Ook Giacomo ziet deze competitie als ideale kennismaking met de wedstrijdsport: “Iedereen die maar enigszins denkt, goh dat lijkt me wel wat. Doe het! Het is niet eng. Je hoeft niks speciaals te kunnen. Je kunt een eigen tempo fietsen en niemand dwingt je harder te gaan.”

Zaterdag begint de eerste wedstrijd van de Veluwse MTB Competitie in Zutphen. Meer info en inschrijving vind je op de site van de organisatie.

Fotografie door organisatie