Heb ik een mountainbike vignet of vergunning nodig? – het complete overzicht van 2023

Voor sommige mountainbikeroutes in Nederland is een vignet of dagpas verplicht. Die kun je tegen betaling verkrijgen en daarmee wordt hoofdzakelijk het onderhoud van de routes gefinancierd. Denk hierbij aan repareren en schoonmaken, maar ook aan de bewegwijzering. Praktisch alle mountainbikeroutes in Nederland worden door de inzet van vrijwilligers onderhouden. Verder worden inkomsten van het vignet soms gebruikt voor het algehele natuurbehoud, want vaak liggen mountainbikeroutes in prachtige natuurgebieden. In dit overzicht zie je voor welke routes een vignet of dagpas nodig is en waar je ze kunt aanschaffen. 

Op alle andere mountainbikeroutes in Nederland mag je zonder vignet rijden. Wel zijn er een aantal routes die een vrijwillig vignet hebben. Daarmee lever je vrijwillig een bijdrage aan het onderhoud van de route en de natuur. 

Utrechtse Heuvelrug – Midden-Nederland 
Op de Utrechtse Heuvelrug ligt een groot netwerk met 9 leuke mountainbikeroutes. Voor deze routes is een vignet verplicht. De routes hebben veel singletracks en door de ligging op de Utrechtse Heuvelrug bevatten ze ook de nodige hoogtemeters. 

Routes: Amerongen, Austerlitz, Hoge Ginkel, Hoge Vuursche, Kwintelooijen, Lage Vuursche, Leersum, Rhenen en Zeist. 

Een vignet kost € 7,50 en wordt niet online verkocht. De plekken waar je deze aan kunt schaffen vind je op de website van MTB Utrechtse Heuvelrug.

Natuurmonumenten – door heel Nederland 
Verspreid door heel Nederland heeft Natuurmonumenten maarliefst 17 routes en op 6 van deze routes is een vignet of dagpas verplicht. 

Routes: Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (2), Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. 

Een dagpas is te verkrijgen voor € 6,- en een vignet voor € 15,- op de website van Natuurmonumenten.

Landgoed Den Treek – Henschoten – Midden-Nederland 
Op Landgoed Den Treek – Henschoten liggen 2 aan elkaar gekoppelde mountainbikeroutes met een totale lengte van ruim 40 kilometer. Een vignet is in vergelijking met andere routes vrij prijzig. 

Routes: Den Treek in Leusden en Henschoten in Woudenberg. 

Een dagpas kost € 5,- en voor € 25,- schaf je een Treeker MTB-vignet aan op de website van Landgoed Den Treek – Henschoten.

Almere – West-Nederland
In Almere beheert de Stichting MTB & more 4 routes, waarvan er op 2 een vignet verplichting geldt. Deze routes zijn ook niet vrij toegankelijk, maar zijn bereikbaar via een hek met codeslot. Bij de aanschaf van een vignet ontvang je een persoonlijke code. 

Routes: Braambergen en Almere Skillspark

Voor € 6,50 schaf je een vignet aan. Online is dit niet mogelijk, de verkooppunten vind je op de website van MTB & more.

Grenspark Kalmthoutse Heide – Zuid-West Brabant 
Op de Kalmthoutse Heide, het grensgebied boven Antwerpen en tegen Zeeland aan liggen vier mountainbikeroutes met een totale lengte van ruim 75 kilometer. De Grensparkroute is de langste met 48 kilometer. De rest van de kilometers zijn wat technische lusjes als aanvulling op de hoofdroute. 

Routes: Staartse Heide, Stoppelbergen, Volksabdij en Wildernissen 

Voor € 12,- heb je een vignet en voor € 5,- een dagpas op de website van gemeente Kalmthout.

Noordhollands Duinreservaat – Noord-Holland 
In de Noord-Hollandse duinen ligt het Noordhollands Duinreservaat, een natuurgebied met 140 kilometer aan onverharde mountainbikepaden tussen Bergen aan Zee en Wijk aan Zee. 

Let op: je mag er met een vignet fietsen van zonsopgang tot 10:30, in verband met het behoud van de natuur. 

Je koopt een Duinkaart voor € 13,50, een dagkaart € 2,- en een weekkaart € 6,- op de website van PWN.

Veelgestelde vragen 

Is er ook een app voor de vignetten?
Op dit moment is er nog geen officiële app en bij sommige routes ben je verplicht het vignet fysiek te kunnen tonen. Sommige routes bieden wel digitaal vignet aan. Anders vind je de vignetten bij de plaatselijke dealers, horeca of in webshops. 

Hoe kan ik de route volgen? 
De meeste routes in Nederland zijn voorzien van (houten) paaltjes met het internationale MTB-symbool. Twee bolletjes en een driehoek geven de richting aan op de route. Meestal heeft het symbool van een route binnen een netwerk een eigen kleur. 

Hoelang is een vignet geldig?
Meestal koop je een vignet per kalenderjaar. Sommige organisaties staan het toe om ook in januari van het nieuwe jaar nog met het oude vignet te mountainbiken, zodat je even tijd hebt om een nieuwe aan te schaffen. 

Is er een landelijk vignet?
Nee, er is geen landelijk vignet voor alle mountainbikeroutes van Nederland. Hoe dat zit, lees je hier

Wordt er gecontroleerd op de vignetplicht?
Ja, er zijn controles. Als ervaren mountainbikers komen we zelden een controle tegen, maar een vignet schaf je vooral aan om de mountainbikesport in Nederland (blijvend) mogelijk te maken. 

Mag je van de route afwijken met een vignet?
In sommige natuurgebieden en bossen is vrij fietsen toegestaan, maar grote kans dat als er een vaste mountainbikeroute ligt dat vrij fietsen niet meer is toegestaan. De voorwaarden en regels vind je altijd bij de beheerder van het natuurgebied en vaak aan de randen van het bos of natuurgebied d.m.v. informatieborden.