Glijden door Leuven in UCI Eliminator World Cup

De UCI World Cup kalender kent verschillende disciplines, waaronder de eliminator-series. De tien wedstrijden van de internationale kalender 2022 bevinden zich vaak midden in de stad over pleinen en kunstmatige hindernissen. Op 23 april startte het seizoen in Abu Dhabi en op 5 juni werd de tweede race in Leuven verreden. In dit artikel de recaps van die wedstrijden en vooruitblik op de komende races.

Nederlands succes in Abu Dhabi

De eerste wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten vond plaats op Al Hudayriyat Island. Normaal een gewillige locatie voor badgasten aan een azuurblauwe zee. Nu het decor voor de start van een seizoen streetrace, zoals het in de volksmond ook heet.

Bij de mannen zien we geen Nederlandse deelnemers en wint de Frans kampioen Titouan Perrin-Ganier. In de dames wedstrijd nemen drie Nederlanders deel, waaronder Rachelle Huberts en Elodie Kuijper. Het beste resultaat van onze landgenoten is voor de Didi de Vries, met een tweede plaats in de Big Final.

De historische glibberbaan van Leuven

De historische straten van Leuven zijn nat van de regen met lelijke valpartijen op de spekgladde klinkers als gevolg. Dat merk je aan het tempo van de deelnemers, die behoudend over het stratencircuit manoeuvreren. Ook bij onze Zuiderburen geen Nederlandse mannen aan de start, maar met opnieuw drie Nederlandse dames. Naast Elodie Kuijper dit keer ook Annemoon van Dienst die het redt tot de 1/4 finale. Opnieuw is de beste uitslag voor de Nederlandse Didi de Vries. Zij neemt met een derde plaats een derde plaats in het algemeen klassement in.

Next stop: Falun in Zweden

De derde van tien races kent iets meer onverharde ondergrond. In het Zweedse Falun staat een circuit rondom een ski-springschans op het programma, met gras en hoogteverschil. Ook hier combineert de UCI het programma (net als in Leuven) met een short-track race (XCC).

De overige wedstrijden in de World Cup Eliminator 2022 zijn:

  • 23 juli: Aalen – Duitsland
  • 14 augustus: Oudenaarde – België
  • 21 augustus: Sakarya – Turkije
  • 28 augustus: Palangkaraya – Indonesië
  • 4 september: Leh/Ladakh – India
  • 10 september: Parijs – Frankrijk
  • 17 september: Winterberg – Duitsland

De complete wedstrijden kijk je terug via de site van de organisatie.