Geen BeMC, en nu? – alternatieve meerdaagse mountainbike marathons dicht bij huis

Onlangs kreeg ik een mail met wat treurig nieuws. In 2024 zal geen BeMC worden georganiseerd. Het is niet de laatste editie van de meerdaagse marathon, zegt de organisatie, maar na tien edities slaan ze een jaartje over. Jammer, want er zijn best weinig aantrekkelijke alternatieven in de buurt. Je leest hier welke opties je hebt, want menig mountainbiker zal alweer aan het broeden zijn op nieuwe avonturen.

Meerdaagse MTB Marathon in België

Gelukkig zijn er nog steeds veel eendaagse marathon evenementen in de buurt te vinden, maar voor wedstrijden met meerdere etappes moet je goed zoeken óf verder van huis. In België vind ik op dit moment twee alternatieven die het enigszins halen bij de Belgische Mountainbike Challenge (BeMC).

Roc d’Ardenne
Van vrijdag 26 april tot zondag 28 april 2024 vindt in de Belgische Ardennen het mountainbikefestival Roc d’Ardenne plaats. Naast festiviteiten en lol wordt er ook serieus gestreden in drie etappes, van respectievelijk 24, 57 en maximaal 110 km. De etappes worden verreden in en rond Houffalize, waar voorgaande jaren ook de koninginnenrit en mooiste rit van de BeMC doorheen liep. Meer info.

Belgian Ardennes Marathon Series
Nu moet ik al een beetje smokkelen, om het echt dicht bij huis te houden. In België zijn nog best veel eendaagse evenementen en dat is deze serie ook. De Belgian Ardennes Marathon Series – ook wel BAMS – zijn zeven losse wedstrijden die als een soort keurmerk zijn gebundeld. Zo hebben ze bijvoorbeeld hetzelfde reglement en kun je punten halen voor het algemeen klassement, maar moet je los inschrijven per wedstrijd. Geen etappes dus, maar gewoon een serie van zeven losse wedstrijden waar een klassement aan gekoppeld is. Meer info.

Kalender Belgian Ardennes Marathon Series 2024
1 april: La Hallonienne (in Grand-Halleux)
12 mei: Hard’N Marathon (in Miavoye)
19 mei: Ardennes Trophy (in La Reid)
23 juni: Raid des Hautes-Fagnes (in Malmedy)
18 augustus: Chouffe Marathon (in Achouffe)
8 september: Grand Raid Godefroy (in Bouillon)
15 september: Raid Bocq (in Godinne-Yvoir)

Geen Duitse meerdaagse marathons in de buurt

Onze oosterburen zijn ook niet vreemd van de mountainbike marathon, maar dicht bij huis zijn meerdaagse wedstrijden uitzonderlijk. Naast BeMC gaat ook Rothaus Bike Giro dit jaar niet door en moet je al snel flink verder reizen dan de Ardennen. Toch heb ik een interessante optie voor je gevonden.

Treibjagd im Dunkelwald
Voor deze marathon moet je naar het plaatsje Breitenbrunn. Dat ligt onder Leipzig tegen de Tsjechische grens. Van donderdag 18 tot en met zondag 21 juli vindt je daar vier etappes van maximaal 60 kilometer. De eerste dag is een tijdrit van 5 kilometer en daarna kun je kiezen tussen de afstanden 30 of 60 kilometer. De langste afstanden hebben allemaal meer dan 1000 hoogtemeter, met zelfs 2000 in de koninginnenrit op zondag. Meer info.

Meerdaagse marathons nóg verder van huis

Als we dan toch ver moeten, dan maak ik je lekker met de mooiste opties in Europa en net iets daarbuiten. Deze marathons red je niet in een lang weekendje, maar zijn op papier zeer de moeite waard.

Epic Series: 4Islands
De Epic Series ken je misschien van de pro’s met onder andere de Swiss Epic. Daaraan kun je ook gewoon deelnemen als goedgetrainde amateur. De eerste marathon uit de serie vindt plaats in Afrika, maar de tweede is van 16 tot 20 april in Europa. Vroeg in het jaar kun je de zon opzoeken in een vijfdaagse etappewedstrijd die over – je raadt het al – vier Kroatische eilanden gaat. In totaal leg je 291 kilometer en 6150 hoogtemeter af. Meer info.

AlpenTour Trophy
In de Alpen vindt je meerdere meerdaagse marathons, maar vermoedelijk is de AlpenTour na 25 edities in Nederland de bekendste. Daarnaast beveelt de organisatie van BeMC bij het wegvallen van hun eigen wedstrijd deze marathon aan. De wedstrijd bestaat uit vier etappes van 20 tot 23 juni vanuit het Oostenrijkse Graz. In totaal leg je ‘maar’ 192 kilometer af, maar wel met bijna 10.000 hoogtemeter! Je kunt solo en in duo deelnemen. Meer info.

Titan Desert Morocco
Tot slot een marathon van Spaanse hand, maar verreden in de woestijn van Marokko. Van 28 april tot en met 3 mei trek je zes dagen per mountainbike door het stuivende zand aan de andere kant van de Middenlandse Zee. Waarschijnlijk heb je weinig tijd om van de Marokaanse cultuur te genieten, maar je bent er wel aan overgeleverd. De organisatie verzorgd naast de wedstrijd ook de Berbische campingverblijven in de woestijn. Kortom, een marathon vol avontuur van 6 dagen, 600 kilometer en 6000 hoogtemeter. Meer info.

Hebben we een toffe meerdaagse marathon gemist? Deel het met ons op redactie@mtbblog.nl.