Garbaruk, lichtgewicht onderdelen van Poolse makerij

Weleens gehoord van de naam Garbaruk? Ik niet, maar scrollend over onze tijdlijn kwam dit merk voorbij en we zijn er even ingedoken voor je. Het merk dat van origine begon in Oekraïne, maakt nu hoogwaardige, lichtgewicht en CNC gefreesde mountainbikeonderdelen vanuit Polen. Best betaalbaar en met heel veel uiteenlopende opties voor Shimano, SRAM en allerlei andere OEM-fabrikanten. We nemen de onderdelen in bovenstaand plaatje eens met je door.

Hoogwaardige onderdelen voor oudere groepen

Natuurlijk maakt het bedrijf ook aluminium CNC-onderdelen voor de nieuwste 12-speed mountainbikegroepen. Onderdelen voor SRAM’s nieuwe Eagle Transmission T-Type lijken echter nog in ontwikkeling, maar verder is op het gebied van 12-speed zo’n beetje alles verkrijgbaar. Wat me vooral opvalt in het assortiment van Garbaruk, is de mooie onderdelen die ze nog voor oudere groepen maken – in het bijzonder oudere body’s.

Zo biedt Garbaruk een 12-speed cassette voor een normale Shimano HG-body. De vertanding is 11-52, omdat een kransje 10 niet om de body past, maar daarmee heb je wel de mogelijkheid tot een lichtgewicht cassette (333 gram tot op 2% nauwkeurig) in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. Wielen met een oudere standaard HG-body kun je zo toch customizen met lichtgewicht componenten. Shimano biedt zelf niet de mogelijkheid van een 12-speed cassette op een HG-body. SRAM met de goedkoopste NX-groep wel, maar die cassette is van staal en weegt al bijna het dubbele.

11-speed cassette is kleurrijk en licht

Paars, rood, oranje, groen, geel, blauw en natuurlijk zwart en blank om precies te zijn. Dat zijn de kleuren waarin je de CNC-gefreesde aluminium cassettes van Garbaruk kunt bestellen. De 11-speed cassette (11-50), zoals je die in de opstelling bovenaan de pagina ziet, heeft een gewicht van 314 gram en kost € 220,-.

Ter vergelijking dezelfde cassette in Shimano’s topgroep XTR met een combinatie van staal, aluminium en titanium weegt 330 gram en kost € 344,95. Kleine kanttekening, vermoedelijk zal de cassette van Garbaruk wel sneller slijten, omdat Shimano op strategische punten geen aluminium gebruikt vanwege de slijtage. Uiteraard levert Shimano de cassette alleen in ‘saai’ grijs.

Garbaruk adviseert om deze cassette te combineren met hun eigen oversized pulley en aangezien daar alle nieuwste groepen gebruik van maken, is dat ook bij deze samenstelling geen verkeerd idee. De pulley bestaat uit een kooi van aluminium met een gewicht van 48 gram, kost € 65,- en is ook verkrijgbaar in alle kleuren. Ook de 11-16T oversized derailleurwieltjes bestel je in de acht kleuren met een gewicht van 20 gram en een prijs van € 65,-. Overigens lijken de wieltjes niet gelagerd.

Voorblad keuze is reuze in ovaal en rond

De aluminium voorbladen zijn in praktisch alle soorten en maten verkrijgbaar. Niet alleen voor SRAM en Shimano, maar ook voor bijvoorbeeld Hope en Raceface. Dat assortiment is uitgebreid met opties voor ovalen bladen. In de Shimano 11-speed samenstelling heeft het ovalen blad een ovaliteit van 12%, wat betekent dat de kracht die wordt overgebracht op de crank (torque) met 8% toeneemt.

Het blad is gemaakt van 7075-T651 aluminium en heeft tot 32T een offset van 6,4 mm. Dit specifieke blad is verkrijgbaar in 23T tot 36T, maar bladen tot 38T zijn ook mogelijk. Gewicht en prijs voor 32T: 57 gram en € 72,-.

Naast deze onderdelen biedt Garbaruk ook nog veel meer soorten onderdelen voor bijvoorbeeld racegroepen, maar zeker zo tof is de mogelijkheid om XTR en GXP onderdelen met custom offset te bestellen. De onderdelen zijn online rechstreeks vanuit Polen te bestellen, maar ook via andere online fietsenwinkels.

Het hele assortiment vind je bij Garbaruk.