Eerste indruk: S-Works Recon Vent EVO offroad schoenen

Warme voeten zijn in de winter een eerste vereiste, maar in de zomer vind ik het toch wat minder prettig. Dat moeten ze bij Specialized ook gedacht hebben want nadat ze hun wegschoenen in een zomers jasje hebben gestoken is er sinds kort ook een ‘Vent’ uitvoering van de S-Works Recon offroad schoenen. Naast de Recon, de Recon Lace met veters is er nu ook de zomerse Recon Vent.

Ventilerende schoenen

De zwarte S-Works Recon Vent schoenen die uit de doos komen, lijken bijna hetzelfde als de reguliere Recon die ik graag draag. De vorm, de Boa-sluiting, het klittenband en ook de carbon zool met profiel zijn identiek. Even checken op de website leert dat dat ook voor de prijs van beide modellen geldt. Het verschil zit in het bovenwerk van de schoenen.

Boven op de voorkant en aan de binnenkant van de schoen wordt het dyneema bovenwerk onderbroken door mesh. Deze mesh zit ook boven op de tong van de schoen. Dit is een nieuwe dunne mesh-soort die ze voor de vent-technologie hebben ontwikkeld. Door deze dunne mesh op het bovenwerk van de schoenen te gebruiken is er meer ruimte voor ventilatie. Frisse lucht kan naar je voet, en de warmte kan makkelijker zijn weg naar buiten vinden.

Stijfheidsindex 13 en dyneema

De zool van de schoen heeft een stijfheidsindex van 13 en dat is de stijfste zool die Specialized in het offroad segment te bieden heeft. Omdat deze identiek is aan de zool van de Recon schoenen, kan ik de schoenplaatjes makkelijk op dezelfde manier afstellen. Bij het dichtdoen van de schoen merk ik dat hij wat soepeler aanvoelt als ik het vergelijk met de Recon. Vooral bij de voorvoet is het bovenwerk soepel en heb ik voor mijn gevoel wat meer bewegingsvrijheid bij de tenen.

De zijkanten kan ik met de Boa’s net zo strak aansnoeren als ik gewend ben. De Boa S3 sluitingen kan je makkelijk open en dicht draaien. Ook onderweg kan ik makkelijk de schoenen klikje voor klikje wat strakker of losser draaien. De schoen voelt dan wel soepeler maar met de stevigheid van het dyneema sluit de schoen goed aan om mijn voeten. Ook als ik op de pedalen ga staan en een trekkende beweging maak, blijft de schoen goed op z’n plek.

Eerste indruk

Nu heb ik zelf niet heel snel last van overhitte voeten, maar met deze Vent schoenen merk je direct waar ze voor gemaakt zijn. De schoenen ventileren goed en in het vroege voorjaar is het in de ochtend zelfs nog wat koud aan de tenen. Nu we de eerste warme dagen hebben gehad zijn deze schoenen een fijne aanvulling. De frisse lucht komt makkelijker de schoen binnen en dat is prettig aan je voeten. Daarnaast vind ik het soepele bovenwerk net wat prettiger zitten dan een bovenwerk van compleet dyneema.

De dunne mesh ventileert goed, maar houdt er wel rekening mee water en regen er zo doorheen loopt. Niet dat dyneema waterdicht is, maar dit biedt meer bescherming dan mesh. Specialized zegt zelf: Cooler is Faster. In de praktijk zal je niet harder gaan fietsen door de schoenen, maar je voeten blijven langer fris zodat overhitte voeten je prestatie niet kunnen beïnvloeden. En daar zit de winst.

Conclusie

Als ik zou zeggen dat het alleen een lekkere zomerschoen is, doe je de Recon Vent toch te kort. Het is het topmodel van Specialized met extra ventilatie dat zeker bij de XC en marathonrijders in de smaak zal vallen. Hij heeft alle eigenschappen die de reguliere Recon ook heeft, met dan wat meer ventilatie voor de frisse voeten. Door de open structuur van de mesh is hij wat specifieker voor de zomermaanden, daar waar je de reguliere Recon het hele jaar door kan gebruiken.

Persoonlijk vind ik de soepele pasvorm erg fijn, maar ik kan me voorstellen dat je in een millimetersprint op het hoogste niveau dan liever iets meer stevigheid wil. De prijs van de schoen is € 430,- en daarmee valt hij in de duurste categorie van schoenen. Heb je snel last van warme voeten of ben je op zoek naar een extra paar schoenen voor de zomermaanden, dan zijn de S-Works Recon Vent Evo een ideale uitkomst.

Meer info via Specialized