Eerste indruk: Lezyne Pro Tubeless Kit – eerste hulp met pluggen

Met tubeless sealant in de mountainbikebanden heb je onderweg meestal een escape als iets scherps zich door de band boord. De sealant dicht razendsnel het gat, zodat je meestal met druk in de banden thuiskomt. Toch kan het voorkomen dat het gat in de buitenband zo groot is dat sealant ook niet meer werkt. Je volgende escape is dan pluggen en daarbij biedt de Lezyne Pro Tubeless Kit hulp.

Onderweg tubeless banden pluggen

De plugset van Lezyne kun je gebruiken voor alle fietssoorten, maar een tubeless setup komt het vaakst voor op een mountainbike. Lezyne levert twee soorten sets. De standaard set is voorzien van uiteraard de roestvrijstalen en waterdichte capsule, de plug retention tool (de naald), een Presta CO2 inflator en een strip met twee keer vijf pluggen van 3.5 en 1.5 mm. Voor een tientje extra, ontvang je de loaded uitvoering met ook nog een 20 gram CO2 cartridge en een montagebeugel voor onder de bidonhouder. Let wel op, want voor brede mountainbikebanden zul je als snel een 25 gram cartridge nodig hebben. Extra pluggen en patronen zijn uiteraard los verkrijgbaar.

De Tubeles Kit capsule is zo’n 11 cm lang en 2 cm breed. Aan beide uiteinden vind je een glanzende gele schroefdop die is voorzien van een rubber ringetje om de capsule waterdicht te maken. Aan de ene draaidop vinden we de naald (plug retention tool), waarmee je het gat in je band schoonmaakt en schuurt. Hiermee monteer je de plug ook. De band laat je gewoon om de velg zitten en je zoekt naar het gat vanaf de buitenkant. Gewoon de lekkende sealant zoeken. Door de ruwe bovenkant van de naald een paar keer door het gat te drukken, verwijder je vuil en schuur je de randen van het gat op.

Over de naald schuif je vervolgens een zwart dopje. Vervolgens stop je de plug overdwars in de naald. Die druk je door het gat. Je vouwt beide zijden van de plug naar buiten, drukt het zwarte ringetje tegen de buitenband en trekt de naald terug, waardoor de plug in de band blijft zitten. De uitstekende uiteinden van de plug kun je afsnijden met het bijgeleverde roestvrijstalen mesje uit de kit, dat op een toffe manier met een magneetje in het ringetje op z’n plek blijft tijdens vervoer. Doordat de onderdelen klein en los zijn, moet je wel opletten dat je ze niet laat vallen in het bos. Dan kan het zoeken naar een naald in een hooiberg worden.

De schroefdop aan de andere kant van de capsule houdt het CO2-opzetstuk op z’n plek. Dat is een klein onderdeel waarin je de CO2-patroon schroeft om vervolgens de andere kant op het presta-ventiel van je wiel te schroeven. Het opzetstuk is klein, maar toch handzaam en kwalitatief. Dat geldt trouwens voor de hele set, die slim en efficiënt is ontworpen. Met een totaalgewicht van 50 gram (zonder mount en patroon) zul je onderweg weinig hinder ondervinden van de set. Mocht je nooit een plug hebben geplaatst, dan heeft Lezyne de beschrijving in zes duidelijke stappen op de buitenkant van de huls gezet.

Conclusie: pro-waardig plugset

Met de Pro Tubeless Kit heb je de beste plugset van Lezyne in handen. Niet voor niks is de toevoeging ‘pro’ toegevoegd. De set is namelijk compleet, zeer compact en licht en voorzien van kwalitatieve onderdelen. Tijdens de BeMC-marathon door de Belgische Ardennen was ik aangewezen op self supported pechhulp en werd deze set mijn steun en toeverlaat bij lekke banden.

De CO2-patroon moet je buiten de capsule opbergen in de eventueel bijgeleverde mount, of zoals ik dat deed in de speciale Send-It Caddy van Lezyne. Daarmee knoop ik de set net achter het balhoofd op de onderbuis en kan ik ook twee patronen meenemen. Met een adviesprijs van € 39,95 en € 49,95 voor de set inclusief patroon en houder, haal je wat mij betreft een zeer waardevolle en betrouwbare pechset in huis, die echt opgewassen is tegen de ruige omstandigheden van mountainbiken.

Check Lezyne.