Eerste indruk: Grezzy+ Sealant Tubeless Formula MTB

Mag ik je voorstellen aan Grezzy+? Het is de lijn vloeistoffen, en daarmee ook de tubeless producten, dat door Merida Benelux in Nederland wordt verdeeld. De sealant voor de mountainbike heeft een specifieke samenstelling en is verkrijgbaar onder de naam Grezzy+ Sealant Tubeless Formula MTB. We zetten een setje banden tubeless met de (voor ons) nieuwe sealant. De eerste indruk lees je hier.

Lichtgroene melk voor gaten tot 8 mm

Kan je zomaar elke sealant in je mountainbikeband gieten? Nee. De samenstelling is best specifiek en dat Grezzy+ daar onderscheidt in maakt, is best bijzonder. Grezzy+ maken ze daarom in een lichtroze sealant voor racefietsen en een specifieke vloeistof voor de mountainbike in de kleur lichtgroen. Voor de mountainbike houdt Grezzy+ rekening met een sealant die beter afdicht bij lagere bandendruk, en die de vloeistof ook optimaliseert voor afdichten van grotere gaten (tot 8 mm).

De lichtgroene melk is verkrijgbaar in een stevige schenkfles van 0,5 liter of een jerrycan van 5 liter. Hoewel de vloeistof bijna wit is, valt de fles door het metallic groene label wel meteen op. De dop van de fles heeft een klein schroefdopje dat het schenktuitje afdicht. Het valt me op dat ik het dopje redelijk snel dol draai. Daardoor sluit de fles niet helemaal luchtdicht meer af, maar de sealant zorgt natuurlijk meteen dat het gaatje uiteindelijk wel afsluit, waardoor de fles alsnog dicht is en de sealant goed bewaard blijft.

Tubeless montage in praktijk

Als ik de wielset heb voorzien van banden, kan ik de sealant aanbrengen. Meestal giet ik de vloeistof rechtstreeks in de band, als de band redelijk soepel om de velg valt. Hoewel dat met deze wiel-bandcombinatie het geval is, test ik ook hoe de vloeistof door het ventiel stroomt. Dat wordt toch wel geklieder, want hoewel de melk licht en dun is raakt het ventiel snel verstopt. Daarnaast kan ik het schenktuitje van de fles niet recht op het ventiel positioneren, omdat de fles niet tussen de cassette en spaken past. Aanbrengen van deze sealant door het ventiel gaat dus eigenlijk alleen met een apart spuitje of een slangetje tussen het ventiel en de fles (niet meegeleverd). Schoonmaken gaat trouwens wel super goed met een vochtige doek, want met één keer vegen blijven op geen enkele manier vervelende resten achter.

Bij het tweede wiel giet ik de tubeless sealant gewoon in de band en daarbij is de montage een fluitje van een cent. De melk hecht zich meteen goed aan de nieuwe band en als ik de band op druk breng, zie ik ook nergens melk tussen de randen komen. Hoewel de melk dus dun en vloeibaar is, dicht het meteen de band luchtdicht af. Als ik het wiel wat draai en schud, hoor ik dat de sealant zich meteen goed verspreid. Ook na een week blijft de band mooi op spanning. Uit het ventiel komt ook geen druppel sealant, wanneer ik wat lucht uit de banden laat lopen.

Sealant voor alle soorten en maten mountainbikebanden

Merida geeft aan dat de Grezzy+ Tubeless sealant voor alle soorten mountainbikes bruikbaar is. Van 26 tot 29 inch en breedtes uiteenlopend van gravel tot fatbike. Op de achterkant van de fles staat duidelijk hoeveel sealant nodig is voor per type band. De halve liter fles heeft maatstreepjes per 100 ml, maar het aflezen van de hoeveelheid valt wel wat tegen als je al hebt geschonken. Je moet de fles even rustig neerzetten, en goed kijken om te zien hoeveel je hebt gebruikt.

Over een paar maanden delen we onze ervaringen in praktijk met deze sealant, maar voor nu kunnen we vast concluderen dat de Grezzy+ Sealant Tubeless voor MTB een prettige en geurloze vloeistof is, die zich makkelijk laat aanbrengen en schoonmaken.

De halve liter fles heeft een redelijk scherpe adviesprijs van € 15,95 en is verkrijgbaar bij Merida of de dealers.