Eerste indruk: Cannondale Intake Mips

Het is één van de helmen van het Cannondale Factory Racing team. Het valt misschien bij Avancini wat minder op omdat hij een Red Bull atleet is, maar het is exact dezelfde helm waar hij zijn wedstrijden mee rijdt! De Cannondale Intake oogt als een compacte en aerodynamische helm voor een opvallend schappelijke prijs.

Allround helm met Mips

Als je de Intake op de site van Cannondale opzoekt, zie je dat er twee versies zijn. Met, of zonder Mips. Onze helm is zwart met wit en dat loopt mooi in elkaar over van voor naar achteren. Uiteraard is aan de buitenkant het Mips logootje zichtbaar. Aan de voorkant heeft de helm vijf ventilatie gaten, bovenop twee en aan de achterkant nog zes. Totaal dus dertien openingen om de ventilatie en temperatuur te reguleren. Aan de buitenkant het logo, aan de binnenkant het daadwerkelijke Mips-systeem. Tussen de schaal van de helm en de padding zie je het gele kunststof, dat de roterende impact bij een val vermindert. Ik ga je vast verklappen dat ik dat niet heb getest.

Deze helm heeft geen specifieke stempel meegekregen. Of zoals Cannondale het zelf zegt, is hij geschikt voor diverse fietsers zoals race, gravel en off-road. Hij zal ook op een racefiets zeker niet misstaan als mooie aero helm. Mooi is natuurlijk smaak, maar ik houdt wel van een compacte helm en zeker in deze wit/zwarte kleurstelling vind ik hem mooi. Daarnaast is de helm ook te krijgen in het donkerblauw, zwart of fluor-geel. Dan heb ik het over de Mips versie, want de ‘gewone’ Intake helm is er alleen in het zwart, wit of fluor-geel.

Compact en comfortabel

Onderweg krijg ik een aantal keer de vraag welke helm dit eigenlijk is. Het Cannondale logo staat er redelijk klein op, en alleen aan de linker kant. Het valt dus niet direct op, waardoor mensen deze vraag stellen. Ik vind het zelf wel subtiel gedaan en het hoeft van mij ook niet zo groot erop te staan.

Zo compact als de helm oogt, zo zit hij ook voor m’n gevoel. Hij sluit rondom lekker aan en met het Mips systeem heb ik het idee dat hij als ware om mijn hoofd valt. Met een gewicht van 271 gram op onze weegschaal is hij niet overdreven licht, maar ook zeker geen zwaargewicht. Aan de binnenkant zit veel padding en dat maakt dat hij comfortabel zit. Opvallend is het stukje padding dat aan de binnenkant van het retentie systeem zit. De padding voelt wat dikker dan bij de meeste helmen. Het voelt daardoor niet alleen lekker zacht, maar ik heb ook geen last gehad van zweet in m’n ogen.

Specificaties

Cannondale Intake Mips
Verkrijgbaar in maat S/M of L/XL (Getest in maat S/M)
Gewicht: 271 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 108 ,-
Kleur: Zwart/wit, donkerblauw, zwart of fluorgeel

Conclusie

Bij een helm die door de wereldtop wordt gebruikt, verwacht je toch een ander prijskaartje dan € 108,-. Helemaal als het een helm is waar Mips in is gebruikt. Dat doet Cannondale toch erg goed wat mij betreft. De helm is lekker compact, erg comfortabel en dus ook extra veilig dankzij de aanwezige Mips. Door de openingen aan de voorkant ventileert de helm lekker. Het is dan misschien geen uitgesproken mountainbike helm, maar hij staat zeker in mijn lijstje met favoriete helmen. Helemaal omdat de prijs-kwaliteit verhouding erg goed is!

Meer info via Cannondale