Downhill race van de Cotopaxi vulkaan is gekkenwerk – Video

Maar wel heel gaaf gekkenwerk! De vulkaan in Ecuador is één van hoogste nog actieve vulkanen ter wereld en de één na hoogste berg van het land. De top is op 5897 meter, maar zo hoog komen de mountainbikers niet. Mark Matthews nam deel aan de laatste editie van deze race en ging gewapend met een aantal GoPro’s de twee etappes naar beneden.

De race start met een massa start op ongeveer 4600 meter hoogte, waarbij de deelnemers moeten rennen naar hun fiets, om vervolgens door het maanlandschap naar beneden te duiken. Het is lastig inschatten hoe steil het daadwerkelijk is maar de snelheid ligt zo te zien erg hoog. En dat met weinig zuurstof in de lucht en veel onverwachte obstakels. Langzaamaan zie je de ondergrond meer groen kleuren, wordt het pad smaller en veranderd de grote brede vlakte in een single track waarbij passeren niet meer gaat. Ook moet er op sommige stukken flink worden bijgetrapt.

Het ziet er heel gaaf uit, maar volgens mij moet je wel een beetje gek zijn om je hier naar beneden te storten. En waar ik dan nog wel benieuwd naar ben, is hoe de deelnemers boven zijn gekomen.