Dit is de nieuwe Cannondale Scalpel fully met 120mm veerweg

Eind vorig jaar presenteerde Cannondale een Lab71 uitvoering van de Scalpel. Nu presenteren ze een geheel nieuwe Scalpel waarbij de Lab71 het topmodel is. De nieuwe scalpel is flink vernieuwd met onder andere een nieuwe geometrie en een grotere veerweg. Ook heeft de Scalpel LAB71 een bijzondere design gekregen. 

Meerdere modellen

Naast het topmodel: de Cannondale Scalpel LAB71 zijn er nog vier andere modellen. De Scalpel 1, Scalpel 2, Scalpel 3 en de Scalpel 4. Qua geometrie zijn ze hetzelfde, maar bij de Lab71 maken ze gebruik van een ander (lichter) soort carbon, dat was bij de vorige Scalpel Lab71 nog niet het geval.

De Scalpel Lab71, Scalpel 1 en Scalpel 2 zijn afgemonteerd met Lefty’s. Ben je niet zo’n fan van een Lefty voorvork dan zijn de Scalpel 1 & 2 ook verkrijgbaar met een reguliere geveerde voorvork. De afmontage met een reguliere RockShox voorvork geldt standaard voor de Scalpel 3 en Scalpel 4. Alle uitvoeringen worden standaard afgemonteerd met een dropper-post.

Een bijzondere kleur 

De Scalpel LAB71 is ook voorzien van een nieuw kleurtje ten opzichte van de paars/roze details die vorig jaar nog werden gebruikt. Zelf noemt Cannondale het Burnt Pewter en bij het zien van de kleur lijkt het net of de spuiter zijn kop koffie gemorst heeft over het frame en stuur. Dat klinkt 
grappig, maar dit design geeft de fiets een bijzonder mooie uitstraling, zeker in combinatie met de gouden letters op het frame. De achterkant van het frame is matzwart, een mooie combinatie met het design. Ook een mooi detail is dat het stuur hetzelfde effect heeft als de balhoofd van het frame. Tot slot maken de rode streepjes waar er een van te zien is op de bovenbuis het design af. 

Nieuwe geometrie en SystemBar Cockpit

De nieuwe Scalpel heeft een kleinere balhoofdhoek, een grotere zitbuishoek en langere reach gekregen. Volgens Cannondale moet dit onder andere zorgen voor een betere balans in de fiets, waardoor de fiets ook op uitdagende parcoursen nog beter uit de voeten kan. Daarnaast past Cannondale ook maatspecifieke geometrie toe, zodat deze rijervaring bij elk maat frame hetzelfde zal moeten zijn. 

Opvallend verschil is de grotere veerweg die deze Scalpel heeft. Deze is nu 120mm, daar waar je bij zijn voorganger een veerweg van 110mm had. Op de Scalpel zit een SystemBar XC-One Cockpit. Tenminste, bij het Lab71 topmodel en de Scalpel 1 zien we deze volledig geïntegreerde full carbon cockpit. Bij de overige modellen is er gekozen voor een combinatie van stuurpen en stuur met semi-geintegreerde kabels. Het nieuwe Scalpel frame heeft ruimte voor bredere banden, namelijk tot 2,4 inch. Een leuke feature is de Cannondale Wheel Sensor deze levert informatie over de snelheid, route en afstand als je deze koppelt aan je fietscomputer. Naderhand kan je dit uitlezen via de gratis Cannondale app.

Prijzen en modellen

De nieuwe Scalpel is verkrijgbaar vanaf € 4299,- voor de Scalpel 4. Deze is afgemonteerd met een Deore 6100 groepset, RockShox SID voorvork en RockShox SIDLuxe Select+ demper. 

De Scalpel LAB71 is afgemonteerd met SRAM XX SL Eagle Transmission AXS groep in combinatie met SRAM Level Ultimate remmen. Hij heeft een carbon Lefty Ocho 120mm voorvork, en RockShox SIDLuxe Ultimate demper. De wielen zijn de carbon DT Swiss XCR 1200 Spline wielen. Voor het topmodel betaal je € 12.999,-. Veel geld, maar daarvoor krijg je wel een bijzondere fiets die ook nog eens vermakelijk is voor het oog. 

Meer info via Cannondale

De Scalpel 1 Lefty kost € 9499,-
De Scalpel 2 met RockShox voorvork kost € 6799,-
De Scalpel 2 met Lefty voorvork kost € 7499,-
De Scalpel 3 is te koop voor € 4999,-
De Scalpel 4 in een lekker opvallend kleurtje kost € 4299,-