De nieuwe Cannondale Scalpel is een hardtail

Bij Cannondale is de Scalpel de full suspension XC mountainbike. Dat is het nog steeds wel, maar de Scalpel is er niet meer alleen als fully. Sinds kort is er de compleet nieuwe Scalpel HT. Een hardtail dus, en daarmee is het de opvolger van de FSi. 

Scalpel HT frame

Voor de Scalpel HT hebben ze het frame opnieuw ontwikkeld. Het is dus geen FSi frame waar ze een en ander aan gewijzigd hebben. Het doel van Cannondale met de Scalpel HT is om de meest agressieve en competitieve XC mountainbike te maken. Een echte XC racer, of zoals ze het zelf zeggen: “The purest form of racing”. 

De geometrie van de Scalpel HT moet zorgen voor een frame met een vinnig en snel karakter bergop en stabiliteit en zekerheid in de afdalingen. Dit zie je vooral terug in de hoeken van het frame. De hoek van het balhoofd is met 66,5 graden een stuk kleiner dan zijn voorganger (FSi), die 69 graden is. De hoek is kleiner, dus komt het voorwiel wat verder naar voren te staan en wordt de wielbasis ook groter. In combinatie met een Lefty Ocho voorvork met 110 mm veerweg zal dit voor meer stabiliteit moeten zorgen tijdens snelle afdalingen. De Lefty Ocho met 110 mm veerweg zit in de Hi-MOD uitvoering die je hier op de foto’s ziet. De overige modellen hebben een Ocho met 100 mm veerweg en daarmee komt de balhoofdhoek op 67 graden.

De hoek van de zitbuis, ten opzichte van de liggende achtervork hebben ze ook aangepast. Deze is met 74,5 graden groter ten opzichte van zijn voorganger. Afhankelijk van de framemaat is dit 1,4 of 1,5 graden. De zadelbuis kantelt daardoor wat verder naar voren en zorgt voor een meer agressieve houding op de fiets. Bijkomend voordeel is dat je meer gecentreerd op de fiets ziet, wat volgens Cannondale zorgt voor een betere balans. Dit zal moeten zorgen voor grip en tractie tijdens het klimmen en stabiliteit en controle tijdens de afdalingen. 

Een hardtail met veel flex

Het frame is verkrijgbaar in vier maten, vanaf Small tot Extra Large. Opvallend daarbij is dat de chainstay telkens 5 mm langer wordt en dat begint met 430 mm voor maat S . Dit doen ze zodat elke maat qua frame, in combinatie met de grotere hoek van de zitbuis, de optimale balans houdt. Een specifieke geometrie voor elke framemaat dus. 

De kabels gaan achter het balhoofd het frame in. Daarbij laat Cannondale je de keuze of je de buitenkabel ook door het frame laat gaat, of dat je intern alleen de binnenkabel laat doorlopen. Standaard loopt de buitenkabel mee door het frame, maar voor de echte weight-weenies is er dus de keus om hier wat gewicht te besparen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je mogelijk wat vaker hier onderhoud aan hebt door zand en vuil. 

De seatstays zijn lager op de zitbuis geplaatst en de chainstay heeft een flex-zone. Die flex-zone zie je halverwege de chainstay, waar de buis een heel stuk slanker wordt. De combinatie van deze flex-zone en de lage seatstays moet zorgen voor een stuk meer comfort. Een techniek die door Cannondale al eerder is gebruikt in bijvoorbeeld de Save-zadelpen. Hierbij maken ze gebruik van de flexibiliteit van het carbon. En nu dus ook in het frame van deze Scalpel HT, waardoor hij beter de schokken en trillingen kan filteren. 

Cannondale Scalpel HT Hi-MOD

Deze Scalpel HT Hi-MOD is dus het topmodel met de 110 mm Lefty Ocho. Het High Modulus carbon frame weegt 895 gram voor een maat M. Op de foto zie je deze Hi-MOD in maat L en de complete fiets komt uit op een gewicht van 9,73 kg volgens onze weegschaal. Deze is afgemonteerd met mechanische Shimano XTR 12-speed, al zijn de ketting en cassette uit de XT serie. De crank is Cannondale’s eigen HollowGram met een 34-tands Spidering. Dit vind ik toch nog altijd de mooiste kettingbladen! 

Net als de crank is ook de wielset van HollowGram. De velgen zijn 25 mm hoog en ook de interne breedte is 25 mm. De naaf heeft een DT-Swiss ratchet binnenwerk en ook de spaken komen uit de Zwitserse fabriek. Het voorwiel heeft natuurlijk een naaf die compatible is met de Lefty vork. Het kostenplaatje van de Hi-MOD Scalpel HT zoals je hem ook hier op de foto’s ziet is € 6999,-. Dat is zeker een forse prijs, maar qua specificaties en afmontage blijft er met dit topmodel maar weinig te wensen over. De Scalpel HT is verkrijgbaar vanaf € 2499,- al is die dan niet uitgerust met de herkenbare Lefty Ocho. 

Alle modellen en specificaties kan je vinden op de website van Cannondale