De Lazer Jackal helm met KinetiCore bescherming

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Lazer met een nieuwe manier van bescherming op de proppen kwam. Het KinetiCore impact protectie systeem. En dat hebben ze onder andere toegepast bij hun Jackal trail helm. Een bestaande helm in een nieuw jasje, dat je aan de buitenkant amper ziet. Hoe zit dat precies?

KinetiCore impact protectie

De afgelopen jaren is Lazer druk bezig geweest met de ontwikkeling van het KinetiCore systeem om hun helmen nog veiliger te maken. Nu hebben ze de Jackal met MIPS, waarmee ze bij het bekende Virginia Tech center al de maximale vijf sterren scoren. De Jackal KinetiCore is eveneens getest en deze haalt ook de vijf sterren score. Waarom dan KinetiCore?

KinetiCore is een impact protectie die helemaal verwerkt zit in de helm. Dit is nu voor Lazer de nieuwe standaard waarmee ze nieuwe helmen gaan produceren. Aan de binnenkant van de helm is er een blokken structuur in het foam gemaakt, die dient als kreukelzone. Ze hebben hiervoor materiaal weggehaald en dat heeft een positieve invloed op het gewicht van de helm. Het idee hierachter is dat de blokken afbreken, wanneer je op de helm valt. De klap en roterende impact op je schedel wordt daardoor veel lager, zodat de kans op letsel kleiner is. Bijkomend voordeel is dat je vrij snel kan zien of je helm ook aan vervanging toe is, door scheurtjes of afgebroken blokjes.

Het doel van KinetiCore is vergelijkbaar met MIPS en beide uitvoeringen scoren vijf sterren. Het verschil zit vooral in het feit dat het KinetiCore systeem ‘in’ de helm is verwerkt, daar waar MIPS een extra schaal is die wordt toegevoegd. De Jackal met KinetiCore is daardoor zo’n 50 gram lichter en ook duurzamer doordat er minder materiaal nodig is. Het gewicht volgens Lazer zelf is 340 gram voor maat M. Extra bijkomstigheid is dat de prijs van de helm lager is, dan bij een helm met MIPS dat een gepatenteerd systeem is met een eigen prijskaartje.

Jackal trail helm

Zoals aangegeven zie je aan de buitenkant amper verschil tussen de verschillende Jackal helmen. Je kan de Jackal KinetiCore helm herkennen aan het mint-groene logootje dat achter op de helm zit. De helm heeft een magnetische gesp, zodat je hem ook met handschoenen makkelijk kan sluiten. Aan de binnenkant zitten ventilatie kanalen die de luchtstroom reguleren. Frisse lucht komt aan de voorkant binnen, en de warme lucht kan er aan de achterkant weer uit zodat je hoofd koel blijft.

Het vizier van de helm kan je in verschillende standen zetten. Ook als deze op de laagste stand staat is er nog genoeg ruimte om met goggles te rijden. En als er ruimte is voor goggles, is een ‘gewone’ fietsbril al helemaal geen probleem. Onder de rand aan de voorkant van de helm zijn er ook nog twee ventilatie gaten, zodat het ook met goggles goed ventileert. Achter op de helm zit een gripper die de band van de goggles op z’n plek houdt.

Accessoires en prijs

Het retentiesysteem van deze helm kan je in hoogte en omtrek verstellen om de helm goed aan te laten sluiten. Op het draaiknopje zit een bevestiging voor een LED-lampje dat je er los bij kan kopen. De helm is ook geschikt voor een GoPro mount die er bijgeleverd wordt. Deze kan je boven op de helm bevestigen om vette video’s te kunnen maken als je de trails afdaalt. De helm kost € 189,99 en komt in een duurzame verpakking, waarmee Lazer nog een extra steentje bijdraagt aan het milieu.

via Lazer