De Cube Attention SL mountainbike is een fijn afgemonteerde instapper onder de € 1000,-

In een maatschappij die steeds duurder lijkt te worden, zien wij hier ook steeds vaker mountainbikes rond de 10k langskomen. Voor de doelgroep die toch een stuk minder voor een mountainbike over heeft, hebben we eens gekeken bij fietsfabrikant Cube. Het lukt Cube namelijk nog steeds om een aantal mountainbikes onder de 1000 euro aan te bieden. Hoewel je zelfs voor minder geld al op je eigen Cube stapt, stellen wij ons de vraag: Welke Cube krijg ik met een budget van 1K? We komen uit bij de Cube Attention SL.

Attention SL met de voordelen van aluminium

Eigenlijk ben ik best fan van aluminium. Het materiaal is sterk, breekt niet meteen bij een stootje en is een stuk goedkoper dan carbon of titanium. Scherp geprijsde fietsen zijn daarom van aluminium en Cube heeft een breed assortiment met (naast ook veel keuze in high end carbon fietsen) veel keuze in aluminium frames. De Attention SL vind je ongeveer halverwege het aluminium hardtail aanbod met de geometrie van een cross country mountainbike. Het frame heeft strakke vormen met een bovenbuis die helemaal lijkt door te lopen naar de achterbrug. Ook is het frame voorzien van interne kabelgeleiding, tapered balhoofdbuis (1 1/8 en 1 1/2) en flat mount brake pad. Eigenschappen die je niet altijd op een aluminium frame ziet. Sommige lasnaden zijn netjes weggewerkt, zoals rondom de zadelpen. Alleen valt het me tegen dat de naden rond bijvoorbeeld de balhoofdbuis wel nadrukkelijk zichtbaar zijn. De Attention SL frames zijn beschikbaar in twee kleuren, namelijk overwegend mat zwart en glinsterend baby blauw.

Onderdelen op de Cube Attention SL

In de hardtail mountainbike is een RockShox Judy Silver TK AIR met 100 mm travel geplaatst met PopLoc-hendel aan het stuur voor de lock out. De groep is een samenstelling van Shimano-onderdelen. Opvallend is de Shimano XT achterderailleur. Die vind je niet snel in dit segment en dat komt de betrouwbaarheid ten goede. De aandrijflijn is verder toekomstbestendig met 12-speed en een Deore-cassette en -shifter. De hydraulische remmen (Shimano BR-MT200) komen uit op 180 en 160 mm schijven en dat remt toch even fijner dan mechanische schijfremmen.

De wielen hebben Shimano-naven voorzien van Centerlock schijfaansluiting, maar helaas met een quick release as. Voorlopig zullen wielen met quick release assen nog wel verkrijgbaar blijven, maar steeds vaker kun je bij nieuwe wielen alleen nog kiezen voor steekassen. De banden (Schwalbe Smart Sam) hebben net als de hele fiets een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Maat XS en S worden geleverd met 27,5 inch wielen. De grotere maten met 29 inch wielen. Op de Cube Attention vind je verder een afmontage uit Cube’s eigen onderdelen assortiment.

Interessant voor grote doelgroep

Het totaalgewicht van de Attention SL is volgens Cube 13,6 kilogram, wat netjes is voor een scherp geprijsde mountainbike van aluminium. Met de Attention SL kun je wel even uit de voeten. De onderdelen zijn van betrouwbare kwaliteit voor beginners en ook als je iets meer gevorderd raakt, zul je op deze fiets waarschijnlijk plezier beleven. Een aluminium frame kan tegen een stootje en de onderdelen zoals het BSA-bracket zijn betrouwbaar en redelijk weerbestendig. Ook is deze Cube een interessante mountainbike voor kinderen en jongeren.

Een mountainbike is in de leeftijd van 8 tot 16 jaar een populair vervoersmiddel en als twee fietsen geen optie is, kan de Cube Attention SL een mooie uitkomst bieden. Op het frame is namelijk de montage van een kick standaard, bagagedrager en spatborden mogelijk, waarmee het voor kinderen ook een stoere schoolfiets in de vorm van een mountainbike is. De Cube Attention SL is met 999 euro niet de goedkoopste aluminium fiets die je kunt kopen, maar heeft een scherpe prijs-kwaliteit, is toekomstbestendig en heeft betrouwbare onderdelen.

Meer info bij Cube.