Canyon Spectral trail mountainbike is stevig vernieuwd

De meest allround mountainbike van Canyon heeft weer een opfrisbeurt gekregen. Een nieuw frame, makkelijk aan te passen geometrie, handige opbergruimte en standaard stuurstabilisatie op alle modellen. De nieuwe Canyon Spectral is weer helemaal bij de tijd.

Juist minder travel

Meest opvallend is dat de nieuwe Spectral een stapje terug doet als het gaat om veerweg. Waarom is niet precies duidelijk, maar Canyon zegt dat het nog steeds genoeg is. Waar veel modellen juist meer krijgen, gaat Canyon 10 mm terug naar 150 mm voor en 140 mm achter. Daarnaast wordt de geometrie iets progressiever met de zitbuishoek die iets groter is (76,5 graden), terwijl de balhoofdhoek juist gelijk blijft aan het vorige model (64 graden).

De zitbuis is ook korter gemaakt, waardoor het voor gebruikers makkelijker is om de nieuwe Spectral op de juiste maat af te stellen. De maten XS tot en met XL zouden deze nu geschikt moeten zijn voor mensen met een lengte tussen 155 en 203 cm.

Daarnaast biedt de nieuwe Canyon Spectral de mogelijkheid om zelf en gemakkelijk een Mullet setup met 27,5 inch achterwiel te maken. Dat kan met een aparte flip chip die de chainstay een andere maat geeft, maar de bottom bracket offset, zitbuis- en balhoofdhoek gelijk houdt. Toch kun je ook die geometrie afzonderlijk aanpassen met een andere flip chip, waarbij de hoeken een halve graad groter en de bottom bracket 8 mm lager is.

Wegwerken

De Canyon Spectral is ook voorzien van handige opbergruimte in de carbon frames. Daar kan een etui met reservespullen worden weggewerkt, terwijl onderin ook nog ruimte blijft voor een lichte regenjas waar je makkelijk bij kunt. Daarnaast is onder de bovenbuis plaats voor het wegwerken van een multitool en een extra opbergtasje. Op het kapje hiervan past een normale bidonhouder met bidon van 600 ml, maar binnenkort verschijnt ook een bidon van 850 ml voorzien van Fitlock die daarop past.

Ook de G5 stuurpen is vernieuwd, met minder schroeven en daarmee een rustige look. Daarnaast is deze stuurpen onderdeel van een pilot, waarbij je de minitoolhouder die aan de stuurpen past, zelf kunt 3D-printen. Canyon biedt het 3D-bestand daarvan aan, maar in theorie kun je dat aanpassen en zelf beugels en houders voor andere accessoires gaan printen.

Ook de K.I.S. zit weer op deze nieuwe Canyon Spectral. De stuurstabilisatie was ook al op de vorige modellen te vinden, maar nieuw is dat nu alle modellen standaard zijn voorzien van het systeem én dat je het zelf kunt demonteren als je geen stuurstabilisatie wilt. Daarvoor levert Canyon bij elke Spectral een extra afdekkapje.

De Canyon Spectral 2024 verschijnt in vier verschillende modellen. Het Spectral CF 9 topmodel met SRAM XX Eagle Transmission en Fox Factory dempers weegt in maat M 14,56 kilo en heeft een prijs van € 6.999,- met twee 29 inch wielen. De CF 8 heeft Shimano Deore XT en Fox Performance dempers met een gewicht van 15,84 kilo en prijs van € 3.999,-.

De CF 7 heeft Shimano SLX en een prijs van € 3.399,-. Gek genoeg is het gewicht van de CF 7 juist iets lager met 15,36 kilo in maat M en twee 29 inch wielen. Naast deze drie carbon uitvoeringen heeft Canyon ook een LTD uitvoering van de CF9 én een alu versie vanaf € 2.199,-.

Meer bij Canyon.