Cannondale Scalpel modellen krijgen een LAB71 versie, het nieuwe topmodel

LAB71 is de nieuwe benaming van de topmodellen uit de collectie van het Amerikaanse merk Cannondale, en nu hebben de drie Scalpel modellen van de mountainbike-afdeling ook dit exclusieve sausje gekregen. Die specifieke Scalpel modellen krijgen de nieuwe benaming, en dan gaat het om de Scalpel LAB71, de Scalpel SE LAB71 en de Scalpel HT LAB71.

De drie LAB71 modellen

Drie mountainbikes zien we vanaf nu dus met de LAB71 benaming. De Scalpel LAB71 is de XC racer waarmee de wedstrijden worden gereden. Wil je deze MTB maar dan in een hardtail uitvoering, dan ben je overgeleverd aan de Cannondale Scalpel HT LAB71.

Daarnaast is er nog de Scalpel SE LAB71, ook een fully. Extreem veel verschillen tussen de twee fully’s zijn er niet, maar de SE variant is een iets extreme cross country MTB, waar je dus ook extremere trails mee kunt pakken. De balhoofdhoek iets slacker (1 graad verschil) en de stack is een centimeter hoger. De reach is juist weer een halve centimeter korter. De SE gaat dus een beetje meer richting de trailbike en dat zie je ook terug aan iets meer veerweg en deze heeft een dropperpost.

Cannondale Scalpel SE LAB71

Fancy kleuren voor de LAB71 modellen

Er zijn twee dingen die mij direct opvallen als ik de foto’s van de LAB71 modellen zie. Als eerste zijn dat de kleuren, die de mountainbikes een gave, exclusief ogende look geven. En als tweede zijn dat natuurlijk de voorvorken. Niet nieuw, maar die Lefty voorvorken blijven er toch altijd bijzonder uitzien. Coen schreef er al over in zijn review van de Cannondale Scalpel Hi-Mod Ultimate. Het carbon van deze LAB71 serie is bij deze mountainbikes hetzelfde als die van de Hi-Mod.

Cannondale Scalpel HT LAB71

De Scalpel LAB71 en de Scalpel HT LAB71 zijn er in de kleur black, maar die benaming doet het design te kort. De voorzijde van het frame is inderdaad matzwart, maar de achterkant heeft een bordeauxrode, glanzende kleur. De opvallende merknaam Cannondale op de onderbuis in goudkleurige letters maakt de look op een mooie manier compleet. De Scalpel SE LAB71 is verkrijgbaar in de kleur Gunmetal Green, die we op de voorkant van het frame zien. Aan de achterkant is het frame donkerblauwe, en in tegenstelling tot de andere twee modellen staat hier de merknaam enkel in het klein op de plek waar de bovenbuis en het balhoofd bijeen komen.

Om het makkelijk te houden is de aandrijvingslijn van alledrie de fietsen vrijwel hetzelfde, Cannondale kiest voor de laatste draadloze Sram XX SL Eagle AXS groepset met een 30-tands kettingblad en een 12-speed cassette met een verhouding van 10-52. De hardtail heeft als enige een 34-tands voorblad. De remmen zijn ook van Sram, de Level Ultimate. Alle fietsen hebben carbon wielen van HollowGram, de HollowGram XC-SL 27 met een DTSwiss 240 naaf. En qua zadel kiest Cannondale voor de Prologo Dimension NDR. Het stuur, de handvatten en de stuurpen komen uit de fabriek van Cannondale zelf.

Elke mountainbike is voorzien van een carbon Lefty Ocho voorvork, de SE in een 120 mm uitvoering en de andere twee modellen in een 110 mm uitvoering. De voorvork heeft een 50 mm offset. Qua achtervering heeft de Scalpel een Fox Float SL Factory EVOL SV vering, met een travel van 100 mm. De SE is dan weer uitgerust met een RockShox SIDLuxe Ultimate vering, met een travel van 120 mm.

De Scalpel LAB71 en de Scalpel SE LAB71 krijgen van Cannondale dezelfde prijs van € 11.999,-. De Scalpel HT LAB71 is een stukje goedkoper met een prijs van € 10.499,-. Alle drie de fietsen zijn in vier verschillende maten verkrijgbaar.

Meer info via Cannondale.