Beelden van de wereldbekerfinale in Val di Sol

Een jaar geleden nog het decor van het wereldkampioenschap en nu de finale van de wereldbeker. In het Italiaanse Val di Sol is de strijd om het wereldbekerklassement zeker niet gelopen, met als grootste (Nederlandse) teleurstelling de tegenslag voor Anne Terpstra in het bemachtigen van de klassementswinst.

Melkzuur giert op vrijdag door de benen

Met de puntentrui om de schouders van Alessandra Keller in het short track klassement, zou ze zich met een top-5 notering verzekeren van de puntentrui. Anne Terpstra – tweede in het klassement – kan haar in ieder geval geen concurrentie bieden. Vanwege een bacteriële infectie in haar kaak is ze niet in staat optimaal te presteren en ze moet dan ook vrij snel opgeven. De groep met toppers blijft lang bij elkaar. In de laatste ronde demarreren Pauline Ferrand Prévot en Loana Lecomte en in lange sprint wint de kersverse wereldkampioene. Keller wordt derde en wint daarmee het short race klassement 2022.

Bij de mannen wint Titouan Carod voor het eerst in zijn carrière een short track. De wedstrijd is van begin tot eind intensief met renners die continue op de pedalen staan, demarreren en bijna niet zitten. Alan Hatherly wordt tweede in Val di Sol, maar weet daarmee nipt zijn winst in het short race puntenklassement 2022 veilig te stellen.

Droge en zanderige downhill op zaterdag

Het parcours in de afdaling heeft eigenlijk twee gezichten. Groots en wijd in de weides waar de coureurs naar beneden rijden. Door de bossen is het parcours juist weer wortelig, steil, technisch en droog. De Fransman Loris Vergier wint op een indrukwekkende wijze de downhill bij de mannen met meer dan 3 seconden verschil. Hij moest de vorige wereldbeker in Mont-Sainte-Anne laten schieten vanwege een schouderblessure, maar slaat in zijn laatste run dit jaar keihard terug. Bij de dames zijn de verschillen nog groter. Myriam Nicole neemt alle risico’s en wint met meer dan vier seconden voorsprong op Nina Hoffmann en wereldkampioene Valentina Höll.

Tegenslag voor Anne Terpstra in de XCO

Een teleurstellende uitslag voor Anne Terpstra in de Olympic kondigde zich op vrijdag al aan met de infectie in haar kaak. De Nederlandse leider in het puntenklassement bleef strijden, maar moest genoegen nemen met een 45e plaats en verloor daarmee het overall klassement. Jolanda Neff en Gwendalyn Gibson openen de wedstrijd in de snelle startronde bij de vrouwen, maar al snel neemt Europees kampioen Lecomte het initiatief over en slaat een gat met de wereldkampioene in haar wiel. Halverwege koers weet Pauline Ferrand Prévot haar landgenoot op achterstand te rijden, waardoor ze uiteindelijk de wedstrijd wint met een indrukwekkende voorsprong van anderhalve minuut. Alessandra Keller neemt ook in de XCO de puntentrui voor 2022 mee naar huis.

Tienvoudig wereldkampioen Nino Schurter start opvallend slecht bij de heren, maar herstelt zich gelukkig. Hatherly neemt het initiatief en door zijn tempo gaat het voorin meteen op een lint, maar Frans kampioen Carod zorgt uiteindelijk dat er echt verschillen ontstaan. Met zijn landgenoot Sarrou vormen ze uiteindelijk een kopgroep waarin Carod steeds de boventoon voert. In de tweede ronde vindt Schurter de aansluiting en even later volgt de Italiaan Braidot, maar dan is leider Carod inmiddels gevlogen. Uiteindelijk doet Nino Schurter wat hij al jaren perfect doet: ontzettend lang een hoog tempo fietsen, waarmee hij ook dit weekend de andere achtervolgers lost. Hoewel Carod de wint, pakt Schurter nog indrukwekkend veel tijd terug. Met dertig seconden achterstand en een tweede plek in Val di Sol is hij opnieuw de winnaar van het Olympic puntenklassement in 2022.

Je kun de wedstrijden vast helemaal terug kijken bij Red Bull.