Atherton AM 150 Dream build – Video

Een keer geen video van vette trails en gave downhills, maar een video van een hele dikke Atherton AM Enduro bike. Atherthon maakt lichtgewicht custom enduro en downhill frames van titanium en carbon. De Atherton familie is geen onbekende in de wereld van het proffesionele mountainbiken. Ruim 15 jaar geleden begonnen ze met hun eigen race-team en sinds 2019 hebben ze hun eigen frames. Begin dit jaar lanceerden ze hun nieuwe website waarmee ze hun fietsen nu ook voor de consument beschikbaar maken.

Titanium lugs met carbon buizen

De designers en engineers van Atherton hebben een verleden in onder andere de luchtvaartindustrie en de Formule 1. Met de opgedane kennis maken ze de Atherton frames op maat van de rijder. Na een uitgebreide meting wordt er een frame ontworpen. Het ontwerp van de lugs wordt met behulp van een laser uit een blok titanium gesneden. De machine is hier zo’n 16 uur mee bezig, waarnaar deze met de hand helemaal worden nagemeten en nabewerkt voor het perfecte resultaat.

De carbon buizen worden vervolgens op maat gezaagd en verlijmd met de lugs, tot een compleet frame. Atherton werkt alleen met rechte buizen om een sterk en stijf frame te maken. In onderstaande video hebben ze mooi in beeld gebracht hoe dit precies in z’n werk gaat. De video is gemaakt door Gee Milner die een edit van 3 minuten heeft gemaakt van de ontwikkeling en opbouw van een Atherton AM 150.

Full manufacture video

De tweede video is de complete video die Milner maakte van de ontwikkeling van deze Atherton. Complimenten voor hoe hij dit in beeld heeft gebracht. Zelf vind ik het vooral heel gaaf om te zien hoe ze de titanium lugs ontwerpen, bewerken en deze samen met het carbon tot een volledig enduro frame bouwen. Het maken van zo’n custom frame kost behoorlijk wat tijd, en dat zie je ook terug op het prijskaartje. Een AM.150 frame zoals in de video kost omgerekend zo’n € 3900,- en voor een complete fiets ben je zo’n € 6500,- kwijt. Daarvoor heb je een fiets die is opgebouwd met RockShox dempers, dropper post en SRAM GX Eagle groepset.

Meer info kan je vinden op de site van Atherton bikes.