Altijd weten waar je kan drinken tijdens een lange mountainbiketocht met deze app

Te weinig drinken tijdens het sporten, is slecht voor je gezondheid en je prestaties. Een dilemma waar ik veel tegen aanloop is (het juiste) drinken vinden tijdens lange tochten. Zit je net lekker diep in de bossen en moet je op zoek naar drinken. Als liefhebber van marathonafstanden op zelf uitgestippelde routes, heb ik een handige tip: een app met openbare waterpunten.

Drinken: hoe hoort het ook alweer?

Afhankelijk van de inspanning heb je voeding en vocht nodig tijdens je mountainbiketocht. De vuistregel is een halve liter vocht per uur en zo’n 30 tot 60 gram koolhydraten bij een gemiddelde inspanning. Bij warm weer of intensieve inspanning zelfs meer (tot een liter en maximaal 90 gram koolhydraten in de juiste verhouding). Bij een tocht van vijf uur komt dat neer op minimaal vijf normale bidons met sportvoeding. Dat past niet op je fiets en rijden met een drinkzak op je rug vind ik persoonlijk heel ongemakkelijk, omdat het heen en weer schuift op je rug, relatief zwaar en warm is. Maar waar vind je dan zoveel vocht?

Vind waterpunten met de Drinkwaterspots-app

Voorheen zocht ik vaak een tankstation of restaurant, maar dan moet je meestal flink uit het bos en helemaal van de fiets. Ook weet je nooit helemaal zeker of je water kunt krijgen op zo’n plek. Nu gebruik ik praktisch altijd een app die veel openbare waterpunten in Nederland toont. De app is gratis te gebruiken en wordt op basis van community data actueel gehouden. Zo geven gebruikers de actuele status van een waterpunt door en kun jij zien wanneer dat voor het laatst is gedaan.

De app werkt ook offline en de meest actuele data wordt bijgewerkt als je de app opent met verbinding. Het enige wat ik nu nog meeneemt is extra sportdrank poeder in zakjes of als oplostabletten. In twee minuten doe je een refill en kun je weer een paar uur verder biken.

De app download je gratis voor Android en iPhone via Drinkwaterspots.