Kilian Bron rijdt de Himalaya Enigma – video

Ik had er nog niet eerder van gehoord, en dat kan ook wel kloppen. Eind november was de eerste editie van de Himalaya Enigma – Trail of the Gods. Hij valt in het rijtje van de Mountain of Hell en de Megavalanche en het is dan ook niet zo heel gek dat we Kilian Bron hier aan de start zien verschijnen.

De Freerider die eerder al de Mountain of Hell in Les2Alps wist te winnen, is afgereisd naar Nepal om daar aan de start te staan van deze eerste Himalaya Enigma. Zoals je inmiddels misschien wel kent bij deze events starten ze boven aan de berg, en de eerste die beneden de finish passeert is de winnaar. Klinkt simpel, en in theorie is het dat ook. De praktijk laat ook bij deze video weer zien dat je over stalen zenuwen en heel wat lef moet beschikken om hier als eerste beneden te komen.

De start van de Himalaya Enigma ligt op steenworp van de Kalinchowk Bhagwati-tempel. Na zo’n 2900 verticale meters ligt de finish bij de Tamakoshi rivier. Dan heb je ongeveer 26 km afgelegd en ben je ruim 50 minuten onderweg geweest. De bekende mass-start is lekker breed, maar al vrij snel loopt dit in een fuik waarbij je goed moet zoeken naar de ideale lijn voordat je een klein Nepalees bergdorpje inrijdt. Het mag dan wel een downhill wedstrijd zijn, er zitten ook zeker een paar flinke oplopende stukken in en zelfs bij het eerste dorpje loopt het al stevig omhoog.

De afdaling wisselt bredere paden af met veel singletracks. De ondergrond is behoorlijk rotsachtig, en op de brede paden liggen klinkers. Overigens niet zoals wij dat hier gewend zijn, want echt lekker liggen die er niet in. Daarnaast is het ook oppassen voor de vele geulen die ontstaan zijn door het water dat van de berg naar beneden komt. Een schitterende downhill wedstrijd met een afwisselend, technisch en heel gaaf parcours. Ik zet ‘m op m’n bucketlist, maar dan wel wat langzamer 🙂