Winning run van de Mountain of Hell 2023 – video

Ik geef toe dat ik meestal wel stukjes skip in een POV video van een downhill of wedstrijd. Maar deze video heb ik van begin tot eind gekeken want dit is wel heel gaaf om te zien. Kilian Bron filmde zijn winnende run tijdens de afgelopen Mountain of Hell in Les 2 Alpes.

De Mountain of Hell is een downhill event waarbij er in een mass-start zo’n 800 bikes de berg af gaan. In dit geval dus in Les 2 Alpes, waar de start op de la Girose gletsjer is. Op 3400 meter staan de bikers klaar en na het startschot mogen ze de fiets oppakken en start de downhill. Ze beginnen dus echt op het sneeuw/ijs van de gletsjer en daar moet je een flinke dosis lef voor hebben. Al in het begin van de video zie je het misgaan als een van de bikers een andere lijn kiest en met 90 km/u tegen een ander aankomt. De topsnelheid komt boven de 100 km/u en volgens de organisatie was het gemiddelde van Kilian 55,24 km/u.

Overigens moet je in de hele downhill stalen zenuwen en enorm veel lef hebben, want ze knallen links en rechts buiten de gebaande paden, om de snelste route via de roze bordjes naar beneden te vinden. Vanaf het dorp Les2Alpes gaat de route via de afdaling van het bestaande BikePark aldaar. Ondanks dat je bijna alleen maar naar beneden gaat is het toch enorm afzien, dat hoor je wel aan de ademhaling in de video.

Wat een gaaf avontuur, al weet ik niet of ik mezelf dit zie doen. Jij wel?