Twee nieuwe trail wielsets van Fulcrum: Metal Carbon en Metal ALX

Het Italiaanse merk Fulcrum lanceert twee nieuwe wielsets met de namen Metal Carbon en Metal ALX. Het gaat om een carbon en een aluminium wielset, maar dat had je waarschijnlijk al begrepen uit de namen. De wielsets zijn bedoeld voor fanatieke trailrijders, en ontworpen en ontwikkeld in Italië. Voor de XC-rijders hadden ze al de Red Zone wielset. De velgen zijn matzwart, en op de velgranden zien we naast merknaam Fulcrum ook nog de technische specificaties van de wielen staan.

Metal Carbon

We beginnen met de carbon wielset, de Metal Carbon. De velgen hebben een binnenbreedte van 32 millimeter. Die velgbreedte is volgens eigen onderzoek van Fulcrum de optimale breedte voor het rijden met banden met een breedte van 2.4-2.6 inch. De velg bestaat uit een zogenaamde FF80 carbon, wat een mix van vezels en hars is. En die mix zorgt volgens Fulcrum voor een optimale balans tussen laterale stijfheid en absorptie van trillingen.

De velgen zijn tubeless ready. Nog een opvallend feitje: de wielen zijn wat asymetrisch. Aan de ene kant staan de spaken 6 mm van het midden in de velg, en aan de andere kant 3,5 mm. Volgens Fulcrum levert dit meer balans op, en krijg je een betrouwbaarder wiel. We zagen dit al eerder bij de Red Zone Carbon+ wielen van Fulcrum. De set kost € 1.640,- en weegt 1.550 gram. De Metal Carbon wielset is verkrijgbaar met een XDR of Microspline body.

Metal ALX

Als tweede heb je dan de aluminium set, de Metal ALX. Gemaakt van 6069 aluminium met een velgbreedte van 30 millimeter. Een set weegt 1.860 gram en is een stuk goedkoper met € 650,-. Dit wielset heeft een iets lagere velg maar lijkt verder veel op de carbon variant. Ook de naven zijn gelijk. De Metal ALX wielset is verkrijgbaar met een XDR, Microspline en HG body.

Beide wielsets zijn dus voorzien van dezelfde naaf die van Fulcrum zelf is, met een Cup & Cone systeem. De naaf heeft roestvrij stalen lagers, en kan volledig uit elkaar gehaald worden voor onderhoud. Voor hebben de wielen 24 spaken en achter 28. Het maximale gewicht (fiets + berijder) is 125 kilo. Wellicht overbodig om te benoemen, maar de wielen zijn 29″ en bedoeld voor schijfremmen. De ronde spaken zijn van roestvrij staal.

Meer info via Fulcrum