Nieuwe Fulcrum Red Zone Carbon mtb wielen

Met veel tamtam werd vorige week de nieuwe MTB wielen van Fulcrum aangekondigd. Fulcrum is back volgens Fulcrum zelf. Ze komen officieel vandaag dus met twee nieuwe wielsets voor MTB. De Red Zone Carbon, het paradepaardje, en de Red Zone 3.

Red Zone Carbon wielset

De Fulcrum Red Zone Carbon wielset is een cross country, marathon of downcountry 29 inch wielset van carbon. De binnenbreedte van de velg is 28 mm en hij is hookless, optimaal voor banden tussen 2,2 en 2,4 inch. De buitenbreedte is 33 mm en de velghoogte is 26 mm. Van de 1,6 mm spaken zitten er voor 24 en achter 28 in de velg. De voor- en achteras zijn boost compatible. Het gewicht van de wielset is 1445 gram. De gewichtslimiet die ze stellen, is 125 kg. De adviesprijs is € 1.378,-.

NipForce asymmetrische velg

Fulcrum heeft een asymmetrische velg ontworpen waarbij de spaken links en rechts 3,5 mm uit het midden staan. Om en om dus. Dit noemen ze NipForce. Het doel is om zowel een vertrouwd gevoel te geven aan de rijder maar ook om extra laterale stijfheid te hebben. Ze hebben meer dan 12 verschillende prototypes getest en deze versie kwam er als optimale uit. Zoals je op de afbeeldingen kan zien, maakt de velg en daarmee ook de spaken een golvende beweging. Hierbij hebben ze rekening gehouden met de kant waar de meeste krachten op komen, de remschijfkant voor en de aandrijfkant achter.

Daarnaast hebben ze de tegenovergestelde kanten zo ontworpen dat alles zo stabiel mogelijk blijft en ook het draaien van de velg ten opzichte van de naaf minimaal is. Resultaat is een nogal asymmetrisch ogende velg. Doordat er aan de binnenkant geen spaakgaten doorheen geboord zijn, is de velg sterker en maakt deze velg extra geschikt voor tubeless banden. Maar je kan er ook clincher banden op monteren .

Red Zone 3 aluminium wielset

Ze hebben ook een tweede nieuwe wielset namelijk de Red Zone 3. De ervaring met de ontwikkeling die ze hebben opgedaan met de Red Zone Carbon, hebben ze gebruikt voor deze vriendelijker geprijsde aluminium MTB wielset. Deze heeft een adviesprijs van € 635,-. De velg is hier 19 mm hoog en de binnenbreedte is 25 mm. De wielset (29 inch) is uiteraard iets zwaarder met 1610 gram.

Meer info via Fulcrum

Fulcrum Red Zone 3
Fulcrum Red Zone 3
Fulcrum Red Zone Carbon