Shimano komt met nieuwe lijn Gravity MTB-schoenen, zowel enduro als flatpedal

Niet één nieuwe schoen, niet twee, niet drie, en zo kunnen we nog wel even doorgaan want Shimano vernieuwt haar hele Gravity-lijn. Daaronder vallen de enduro schoenen maar ook de flatpedal-schoenen. Zelfs de naamgeving van de schoenen is aangepast. De naam voor de enduro-lijn is GE (Gravity Enduro) en de naam voor de flatpedal-schoenen is GF (Gravity Flatpedal).

Shimano GF 600 flatpedal

Shimano GE enduro-schoenen

De enduro fietsschoenen zijn allemaal geschikt voor spd-pedalen. En ze hebben allemaal de nieuwe Ultread GE zool waarmee je ook als je loop goeie grip hebt. Er zijn verschillende modellen en het topmodel is de Shimano GE 900. In deze schoen heeft je voet toch iets van beweginsvrijheid want door de Torbal 2.0 tussenzool kan het deel van de hiel makkelijker draaien ten opzichte van de rest van de schoen. Toch hebben ze het middengedeelte van de zool versterkt met carbon voor genoeg stijfheid tijdens het staan op de trappers.

Shimano GE900

Een Boa-sluiting (L6) zorgt ervoor dat je je schoen strak kan aantrekken. Daarnaast heeft de schoen een grote klittenband-rand aan de voorkant. Ook zit er een extra hoge rand rond je enkel dat ervoor zorgt dat er geen zand en stenen in je schoen komt. Dit geeft ook iets van bescherming. Het bovenwerk is gemaakt van synthetisch leer en het kleine deel mesh is voor de ventilatie. Deze GE900 weegt 429 gram (maat 42) en ik moet zeggen dat de olijfkleur in combinatie met de lichtbruine zool, wel erg goed gekozen is. De adviesprijs is € 219,95.

Shimano GE900

Verder is er de Shimano GE700. Deze schoen lijkt veel op het topmodel maar heeft veters in plaats van een Boa-sluiting. Maar ook de grote klittenband-rand Hij mist ook de extra hoge rand bij de enkel. De zool is wel gelijk aan die van het topmodel. Het gewicht is met 417 gram (maat 42) iets lichter dan het topmodel. De prijs is met € 179,95 iets vriendelijker.

Shimano GE700

Het instapmodel is de GE500 en de GE500W. De W versie is specifiek een vrouwen design. Bij deze schoen krijg je dus wel dezelfde Ultread GE zool en de Torbal 2.0 tussenzool, net als bij de twee modellen hierboven. Deze schoen heeft ook een vetersluiting samen met de grote klittenband-rand. De adviesprijs voor deze schoen is € 119,95 en het gewicht van deze schoen is 399 gram (maat 42). Grappig om te zien dat het goedkoopste model dus het lichtste is maar dat is te verklaren door de gebruikte materialen.

Shimano GE500

Shimano GF flatpedal-schoenen

De schoenen in deze lijn hebben allemaal de Ultread GF zool. Deze zool herkennen we nog van de Shimano GR9 flatpedal-schoen test. Daaruit bleek dat je prima grip hebt met deze zool. Op dit moment is het topmodel de Shimano GF600. Ook hier zie je een synthetisch leren bovenkant met een mesh gedeelte voor de extra ventilatie. En ook hier wordt gebruik gemaakt van de Torbal 2.0 tussenzool zodat het deel van de hiel makkelijker kan draaien ten opzichte van de rest. Het is een veterschoen met een adviesprijs van € 169,95. De schoen weegt 397 gram (maat 42)

Shimano GF600

Er is ook versie met een Boa-sluiting (L6), maar dat is de Shimano GF800 GTX. Kenners weten door de toevoeging GTX dat het hier gaat om een Gore-Tex versie. Deze schoen beschermt veel beter tegen de elementen en is dus meer voor de koude en natte dagen. Je ziet dat ook terug aan de hoge sok die je enkels beschermen. De zool is ook een Ultread GF zool alleen is deze specifiek voor betere grip op je pedalen wanneer het erg koud is. Qua rubber hebben ze hier rekening mee gehouden. Ook de Torbal 2.0 tussenzool hebben ze hier gebruikt. Deze winterschoen heeft een adviesprijs van € 219,- en weegt € 390 gram (maat 42).

Shimano GF800 GTX

De meest betaalbare flatpedalschoen van Shimano is de GF400 en de GF400W. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de Ultread zool. De tussenzool is een nieuwe EVA-tussenzool voor extra demping en comfort. De adviesprijs voor deze veterschoen is € 114,95. De schoen weegt 371 gram (maat 42).

Meer info via Shimano

Shimano GF400
Shimano GE500
Shimano GE900
Shimano GE700