Review: ABUS Cliffhanger MIPS: comfortabele trail en enduro helm

De Cliffhanger is het topmodel uit de reeks mountainbike helmen die ABUS in het assortiment heeft. De helm is ontworpen voor gebruik in extreme varianten van de mountainbike sport; trail en enduro. Alleen de full face Airdrop zit nog boven de Cliffhanger in het assortiment. Tijd voor een review van dit topmodel. Lees hier de bevindingen.

Veiligheid staat voorop bij de ABUS Cliffhanger

Tijdens trail of enduro ritten wil je natuurlijk goed beschermt zijn. Omdat deze disciplines redelijk extreem zijn, moet ook je uitrusting daarop zijn aangepast. Zeker je hoofd wil je goed beschermen. Als ik de helm voor het eerst opzet, valt het lichte gewicht me op. Eerder testte ik bijvoorbeeld de (goedkopere) ABUS MoDrop voor all mountain gebruik. Die voelt zwaarder op mijn hoofd, maar weegt slechts 33 gram meer. Met een gewicht van 349 gram is deze Cliffhanger op papier niet uitzonderlijk licht, maar zo voelt het wel!

In dat lage gewicht zit ook opvallend veel bescherming verwerkt. In vergelijking met andere mountainbike helmen, heeft deze Cliffhanger namelijk extra veel dekking bij je achterhoofd. De helm loopt verder door dan bij de meeste andere mountainbike helmen en als je de Cliffhanger bijvoorbeeld naast de full face AirDrop helm bekijkt, zie je dat de Cliffhanger los van wat extra ventilatiegaten ongeveer net zoveel bescherming aan het achterhoofd biedt.

Cliffhanger heeft drie uitvoeringen en wel zes verschillende kleuren

Het model in deze test is voorzien van MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Te herkennen aan het gele logo, de gele elementen in de helm en het binnenwerk waardoor de buitenkant meebeweegt bij een crash. Naast deze twee modellen is ook een versie met QUIN valdetectie-sensor beschikbaar. Bij alle modellen kan de QUIN sensor later worden toegevoegd (los verkrijgbaar). Alle modellen zijn voorzien van een Fidlock magnetische gespsluiting en hebben een kleine inkeping achter de oren voor de band van een goggle.

Het basis model is beschikbaar in maar liefst negen kleuren. De QUIN uitvoering in twee kleurencombinaties en de MIPS versie die ik test in zes kleuren. Alle basiskleuren zijn rustig of fris, maar voor de accenten gebruikt ABUS in veel combinaties een uitgesproken of fluorescerende kleur. Ons testmodel is Pine Green met fluo oranje. Overigens is het groen best donker en moet ik goed kijken om te zien dat het groen is. Bij een eerste aanblik zou het ook voor mat zwart kunnen doorgaan. In de buitenlucht zie je het groen beter.

ABUS Cliffhanger in praktijk

De helm heeft een normale pasvorm en heeft veel mogelijkheden voor een comfortabele afstelling. De sluiting achterop is paardenstaart compatible zoals ABUS dat noemt, maar ook zonder paardenstaart is het fijn om de sluiting in hoogte te kunnen verstellen. De gespen rond de oren zijn ook af te stellen met het TriVider-riemsysteem.

Ook tijdens het rijden voelt de helm nog steeds licht aan, zonder dat je een onbeschermd gevoel krijgt. Daarnaast blijft de Cliffhanger goed op z’n plek en beweegt niet naar voren of naar achteren tijden het rijden. De (zonne-)klep aan de voorkant is nadrukkelijk aanwezig in mijn gezichtsveld, wat enerzijds fijn is. Opspattende modder komt zo bijna niet op mijn bril. Bij technische manoeuvres duw ik de klep van de helm wat verder omhoog zodat er niet teveel van mijn gezichtsveld wordt afgesnoept door de klep. Als je de klep helemaal omhoog zet is er genoeg ruimte om ook een goggle kwijt te kunnen.

Specificaties

ABUS Cliffhanger MIPS
Verkrijgbaar in maat S, M of L (getest in maat M)
Gewicht: 349 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 199,95
Kleur: concrete grey, iced mint, metallic copper, pine green, shiny white of velvet black

Conclusie

De ABUS Cliffhanger is een degelijke en veilige helm voor trail en enduro. Rond het achterhoofd zit in vergelijking met andere helmen veel bescherming en de helm is door de vele afstelmogelijkheden stevig maar comfortabel op je hoofd te plaatsen. Behalve QUIN valdetectie-sensor en de Fidlock magneetsluiting, heeft de helm geen uitgesproken uiterlijk of bijzondere features en daarmee is het vooral een degelijke, maar zeer doeltreffende bescherming met een laag gewicht tijdens (extreme) ritten. Met een adviesprijs van € 199,95 is de prijs-kwaliteit van dit topmodel goed in balans.