Nieuwe modellen van Specialized Recon schoenen – van instapper tot gevorderde mountainbiker

Specialized heeft de schoenen voor off road gebruik vernieuwd. De Specialized Recon serie is niet exclusief voor de mountainbikers, maar ook voor gravelbikers. Toch is het de schoen uit het assortiment van het merk die je als mountainbiker kunt dragen. Vorig jaar verscheen het topmodel, de S-Works Recon, en in navolging daarvan volgen nu de goedkopere modellen.

Specialized Recon 1.0

De instapper uit deze schoenenreeks is de Recon 1.0. Met een adviesprijs van € 120,- het goedkoopste Recon model. Ook daarvoor heeft Specialized gekeken naar het topmodel van de Recon. Daarbij hebben ze gekeken hoe ze de schoen, ondanks de lage prijs, toch zo efficiënt mogelijk konden maken.

De 1.0 heeft een enkele Boa-sluiting en een zool met stijfheid van 6.0 op de index. Rondom de tenen is de schoen flexibeler gemaakt (STRIDE toe-flex), zodat lopen op de schoenen makkelijker gaat. Een schoenen weegt 291 gram (in maat 42). De schoen is verkrijgbaar in helemaal zwart, met die met deze paarse touch vind ik het mooist.

Specialized Recon 2.0

Alle schoenen zijn voorzien van Specialized Body Geometry. Dat is een database met veel gebruiker data, die ze gebruiken bij het ontwerpen van de schoen. Volgens Specialized zou deze lijn schoenen daarmee tot 7 Watt meer vermogen moeten overbrengen op de pedalen dan de vorige versie.

Ook deze schoen heeft 6.0 op de Stiffness Index, maar heeft een ander bovenwerk dat instappen makkelijker moet maken . Daarnaast heeft de schoen twee sluitingen (Boa en klitteband). Verder heeft het vergelijkbare features met de 1.0, maar bijvoorbeeld wel een betere Boa sluiting (Li2). Deze versie weegt wel iets meer, namelijk 307 gram (maat 42). De prijs komt uit op € 200,-.

Specialized Recon 3.0

Het derde model komt het dichtst bij de S-Works Recon. Het zou de meest efficiënte schoen uit de nieuwe collectie moeten zijn, gericht op ambitieuze mountainbikers die waarde hechten aan een goede prestatie. Zo is de zool rondom de plaatsjes voorzien van carbon voor extra stijfheid. De stijfheid is met 10 op de index zeer goed te noemen.

Ook heeft deze schoen twee van de betere Li2 Boa-sluitingen. Ten opzichte van de vorige generatie is deze schoen een paar gram lichter geworden en weegt nu 345 gram in maat 42. Net als alle andere modellen is de schoen in helemaal zwart verkrijgbaar, of in zwart/licht grijs. De adviesprijs: € 250,-.

Meer bij Specialized.