Specialized vernieuwt topmodel mountainbike schoen – S-Works Recon 2023

Een bredere basisplaat, een I-balk in de onderkant en nog betere krachtoverbrenging. Specialized heeft hun topmodel cross country mountainbike schoen onder handen genomen en presenteert ons de nieuwe S-Works Recon.

Ontwikkeling op basis van honderdduizend voetscans

Voor de ontwikkeling van nieuwe producten kan Specialized putten uit data van hun eigen RETÜL-bikefitting systeem. Voor deze nieuwe schoen zijn zo’n 100.000 voetscans onder de loep genomen. De ontwerpers kwamen tot de conclusie dat zowel een standaard als een bredere carbon basisplaat zouden aansluiten bij de meeste voeten. De onderkant is daarmee 4 mm breder dan standaard en zelfs 8 mm breder dan de vorige Recon. Daarmee is de schoen volgens de eigen specificaties van Specialized wel 10 gram zwaarder geworden, maar dat is verklaarbaar. Door het verbreden van de onderkant is meer materiaal nodig en dan is 10 gram extra juist weer knap. Bovendien hebben we de schoen al in handen en voelt ook het nieuwe model echt wel extreem licht.

Een andere opvallende toevoeging is een zogenaamde I-Beam in de onderkant van de schoen. Dat is vrij vertaald een I-balk die je ook als draagbalk in bijvoorbeeld staalconstructies van gebouwen ziet. Volgens Specialized zou daardoor de schoen uitermate stijf zijn en zou de constructie licht van gewicht blijven, omdat er verder geen versteviging in de carbon onderkant nodig is. Uiteraard zie je daar van de buitenkant niks van.

Minder grip, maar meer carbon en nieuwe kleuren

Een andere vernieuwing in de S-Works Recon mountainbikeschoen is het verdwijnen van de noppen onder de tenen. De onderkant is nog cleaner en heeft alleen op de punt nog drie noppen. De demonteerbare ‘moddernoppen’ zijn verdwenen. Ook het profiel onder de bal van de voet is versimpeld. Waar de randen eerder voorzien waren van een grof profiel, is nu plaats gemaakt voor aan weerszijden twee blokken van rubber met grip. Ook de hak van de voet heeft minder noppen, waardoor in totaal veel meer ruimte over blijft voor een massieve carbon onderkant. Daarmee gaat de schoen (in ieder geval visueel) veel meer richting een racefietsschoen, wat een efficiënte krachtoverbrenging ten goede komt. Onveranderd zijn de twee BOA-sluitingen aan de bovenzijde, maar die werkten bij de vorige versie ook al perfect in het afstellen van de schoen rondom je voet.

De nieuwe S-Works Recon zijn beschikbaar in maat 36 t/m 49. Daarnaast heeft de 2023 versie naast zwart, vier nieuwe kleuren combinaties. De Cactus Bloom/Blaze/Deep Lake is met het overwegend rood/oranje de meest opvallende versie, maar ook de Birch/Harvest Gold/Terra Cotta/White Sage is heel stijlvol in een soort gebroken wit met turquoise. Een schoen maat 42 weegt nu 280 gram (560 gram per paar) en dat komt aardig overeen met het testpaar dat we al hebben ontvangen in maat 44,5. Binnenkort een uitgebreide review van deze nieuwe S-Works Recon!

De schoen is per direct beschikbaar en is met € 400,- voor een paar € 40,- goedkoper dan de 2022-editie.

Meer info bij Specialized.