Mountainbikeroutes zonder vignet maar met een vrijwillige bijdrage  

Eerder schreven we al een artikel over de mountainbikeroutes met vignet in Nederland, maar er zijn ook veel mountainbikeroutes waar een vignet niet verplicht is maar je wel een vrijwillige bijdrage kunt doen. Soms is dit in de vorm van de aanschaf van een vignet of sticker, maar vaak gaat het ook om een eenmalige of jaarlijkse donatie. Deze routes zijn in principe vrij te berijden, maar met een financiële bijdrage steun je de organisatie achter de route die de route beheert.

Het aanleggen en onderhouden van mountainbikeroutes is behoorlijk tijdsintensief. Denk hierbij onder andere aan het schoonhouden, repareren en de bewegwijzering van de routes. Elke steun is welkom en in dit artikel geven we je een zo compleet mogelijk overzicht die je vrijwillig kunt steunen.

Zuid-Limburg – Zuid Nederland
De stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) werkt met maar liefst 350 vrijwilligers aan 23 mountainbikeroutes in Zuid-Limburg. Je schaft op de website van MOZL een framesticker aan voor € 10,- waarmee je onderhoud, vernieuwing en uitbreiding ondersteunt. 

Mountainbikeroutenetwerk Achterhoek – Oost Nederland
Het mountainbikeroutenetwerk in de Achterhoek is met 180 kilometer behoorlijk groot en zonder vignet toegankelijk. Via de website van Outdoor Achterhoek kun je wel een vrijwillige bijdrage doen om het onderhoud van de routes te ondersteunen. 

Mountainbikeroutenetwerk Rijk van Nijmegen – Oost Nederland
De stichting MTB Rijk van Nijmegen is de drijvende kracht achter de aanleg en het onderhoud van de 4 routes die rondom Nijmegen liggen. Er zijn ambitieuze plannen om de routes uit te breiden. Je kunt de stichting ondersteunen door voor € 10,- een vignet aan te schaffen of een bedrag naar keuze te doneren op de website van MTB Rijk van Nijmegen.

Mountainbikeroutenetwerk Deventer – Oost Nederland
In en rond Deventer liggen er dankzij de Stichting MTB Salland 4 routes met een lengte van in totaal 110 kilometer. Met de aanschaf van een vignet voor € 8,50 ondersteun je de stichting zodat zij materiaal en gereedschap kunnen kopen voor de aanleg en het onderhoud van de mountainbikeroutes. Meer informatie vind je op de website van Mountainbike Netwerk Deventer

MTB Tracks Oosterhout – Zuid Nederland
De 3 routes van MTB Tracks Oosterhout liggen tussen Breda en Oosterhout en worden beheerd door de Stichting MTB Tracks Oosterhout. Om de Stichting te ondersteunen heb je de mogelijkheid om een MTB Tracks Oosterhout Vrienden-vignet aan te schaffen op de website. Ook is het mogelijk om een eenmalige donatie te doen. 

MTB Zuid Veluwe – Oost Nederland
Op de Zuid-Veluwe liggen 7 routes. Voor, € 12,-, € 24,- of € 36,- per jaar word je supporter van de route zodat de Stichting MTB Zuid-Veluwe materialen en gereedschap aan kan schaffen voor de grote groep vrijwilligers. MTB Zuid Veluwe.

MTB Noordwest – West Nederland
Vereniging MTB Noordwest beheert in Noord-Holland zes mountainbikeroutes. In tegenstelling tot de meeste instellingen is MTB Noordwest een vereniging waar je ook echt lid van kan worden zodat je bijvoorbeeld ook mee kunt trainen. Donateur worden kan vanaf € 12,50 per jaar via de website van MTB Noordwest.  

Zeewolde – Midden Nederland
In Zeewolde ligt een route van 17.3 kilometer die onderhouden wordt door de Stichting MTB Zeewolde. Door ‘vriend’ te worden help je de stichting om de route in topstaat te houden. Dit kan op de website met een eenmalige of jaarlijkse donatie naar keuze. 

Oostvoorne – Zuid Nederland 
De mountainbikeroute in het Zuid-Hollandse Oostvoorne is 11.2 kilomter lang en ligt rondom het Oostvoorne Meer. De stichting MTB Oostvoorne heeft een grappige manier bedacht om ze te supporten. Je kunt je steun uitbrengen door een donatie te doen vanaf € 1,- per kilometer per jaar op de website

Gieten-Gasselte – Oost Nederland 
Op de Drentse Hondsrug vind je de 33.9 kilometer lange mountainbikeroute Gieten-Gasselte. Langs de route vind je verschillende QR-codes waarmee je een donatie kunt doen ten behoeve van het onderhoud van de route. 

Lauwersmeer – Noord Nederland 
In het nationaal park ‘Het Lauwersmeergebied’ ligt de 19.5 kilometer lange mountainbikeroute die is aangelegd door vrijwilligers. Een jaarlijkse donatie om het onderhoud te steunen kan gedaan worden via de website

Zoetermeer – Zuid Nederland
Voor de ingang van Snowworld ligt de uitdagende mountainbikeroute van Zoetermeer. De korte route (5.2 kilometer) is pittig en uitdagend. Een donatie ten behoeve van het onderhoud en de aanschaf van producten kun je doen via de website van MTB Zoetermeer

Andere manieren om te steunen

Natuurlijk is doneren niet de enige manier om een route of de beheerder te steunen. Vrijwel altijd kun je je ook aanmelden als vrijwilliger om zo fysiek je bijdrage te leveren aan het onderhouden en/of aanleggen van mountainbikeroutes bij jou in de buurt. Ook kunnen bedrijven vaak sponsor worden van een route.