Hoe werkt de verende voorvork van je mountainbike? Zo weet je het voor eens en altijd – video

Vering en dempers zijn niet meer weg te denken in mountainbikes. Slechts zelden zie je nog een nineties model met een vaste vork, behalve tijdens een strandrace natuurlijk. Grotendeels alle voorvorken werken volgens een vergelijkbaar principe, maar hoe werkt de voorvork van je mountainbike nou precies? Kijk deze video en je snapt het voor altijd.

Twee poten hebben verschillende functies

Grote kans dat je de termen hebt gehoord, maar wat verscholen is in de metalen poten van je voorvork zie je zelden. Youtuber Sickbiker legt het aan de hand van een RST-vork haarfijn voor je uit.

Kort samengevat vind je in de ene poot de air spring, waarmee je bepaalt met hoeveel weerstand (d.m.v. luchtdruk) de vork inkomende klappen opvangt. In de andere poot zit het oliemechanisme dat vervolgens zorgt voor de manier waarop je voorvork terug veert, d.m.v. o.a. rebound. Compressie of lock out vind je ook vaak in de tweede poot met het oliemechanisme.

Natuurlijk zijn er diverse soorten vorken, maar het grootste deel van de markt werkt volgens dit principe. Bij een achterdemper zijn beide mechanismen verwerkt in één huls. Check de video, want de maker legt je voor eens en altijd uit wat je nou precies instelt als je de standen van je vering aanpast.

Als je deze technische uitleg tof vindt, kun je ook eens kijken naar ons bezoek bij Cannondale. Zij hebben de gepatenteerde Lefty waarbij beide mechanismen in één poot zijn verwerkt. We maakten een verslag van een uitgebreide onderhoudsbeurt van deze Lefty.