Eerste indruk: greep uit de wintercollectie van Specialized

Mountainbiken is in vergelijking met de rest van de wereld in Nederland net zo veel een zomersport, als een wintersport. Toch vraagt mountainbiken in de winter om een heel andere uitrusting. Specialized heeft een complete wintercollectie die deze winter goed van pas kan komen. We lichten een paar toffe items uit.

Dichte hoofddeksel: S-Works Evade 3

Hoewel ik voor de mountainbike echt onder de indruk ben van de S-Works Prevail 3 met open kevlar binnenwerk, is het in de winter geen straf om uit te wijken naar de S-Works Evade 3. De Prevail is heel open en ventileert extreem goed daardoor. Ook met hoge temperaturen. Deze aero Evade helm is daarentegen gemiddeld bijna net zo snel als Specialized TT tijdrithelm.

Toch heeft de dichte bovenkant in de winterse omstandigheden nog een pluspunt. Koude regen en sneeuw komen minder rechtstreeks op je hoofd, terwijl de helm vanwege het ontwerp toch goed blijft ventileren. Zweet kan verdampen, terwijl andere nattigheid minder makkelijk binnendringt. De Evade 3 kost € 290,-.

Wind- en waterdichte jassen

Om je lichaam goed warm te houden, heeft Specialized de SL Pro Softshell Jacket. Officieel voor temperaturen tussen 5 en 15 graden volgens de fabrikant, maar op de mountainbike in de luwte van het bos durf ik de jas ook zonder extra onderlaag aan rond het vriespunt. De gevoerde stretchstof is enerzijds lekker warm, maar tegelijkertijd ook wind en waterdicht. Daarbij ademend de stof echt heel goed, waardoor warm vocht naar buiten kan, terwijl vocht van buiten niet meteen doordringt. De achterzak met rits houdt een telefoon mooi schoon. De jas kost € 230,-.

Daarnaast heeft Specialized nog een lichtere en dunnere regenjas. De SL Logo Rain Jacket is niet gevoerd, maar gemaakt van ademende en waterdichte Polartec Neoshell stof. Deze jas is voor echt natte omstandigheden en draag je makkelijker over normale fietskleding. De rits kan van onder en boven worden open geritst. Op de armen en achterkant zijn subtiele reflecterende stroken aangebracht. De prijs is € 220,-

De Team SL Expert Thermal Bib Tight is een echte winterbroek. Door gebruik van o.a. Thermal stretch fleece stof durven ook de renners van Specialized Factory Racing XCO team hun billen erin te warmen. De broek zit goed strak om de benen, terwijl de dikke stof nergens knelt en zacht aanvoelt.

Ondanks de strakke pasvorm blijft de broek bij lage temperaturen opvallend warm, ook wanneer de stof wat nat wordt. De broek is voorzien van een Body Geometry 3D Contour zeem en heeft een adviesprijs van € 170,-.

Gevoel in de vingers

Koude vingers kunnen gevaarlijk zijn. Als je de remmen of versnellingen niet meer goed kunt bedienen, omdat je vingers verkleumen kunnen er ongelukken gebeuren. Uit het rijke assortiment handschoenen, kozen we de Softshell Thermal Gloves.

Voor een prijs van € 50,- krijg je een set lichte en subtiele, maar warme handschoenen. Ondanks de dunne laag, is de handschoen warm genoeg op de mountainbike met temperaturen tussen 5 en 10 graden. De stof voelt aan als suède en met de vingertoppen kun je gewoon touchscreens bedienen.

Tot slot zou je handvatten misschien niet zo snel in het rijtje winterartikelen plaatsen, maar de Supacaz Grizips Grips zijn ook handig in de winter. De handvatten hebben namelijk meer grip, dan de meeste standaard handvatten en het materiaal lijkt beter bestand tegen slijtage. In de winter gaat nat zand sneller kleven en schuren tussen handschoen en handvat. Deze Supacaz kunnen dat aan, terwijl je goed grip blijft houden.

Zeker met een paar Supacaz Galactic handschoenen voorzien van de zelfde kenmerkende print maak je het setje compleet bij temperaturen tussen 5 en 10 graden boven nul. De handvatten zijn € 20,- en de handschoenen kosten € 45,-.

Meer info bij Specialized.