Trail to BeMC – Bike & gear voor een meerdaagse mountainbike marathon

In de Belgische Ardennen gaat binnenkort weer een nieuwe editie van de BeMC plaatsvinden! Tijdens Hemelvaart vindt een superzware meerdaagse mountainbike marathon met 260 kilometer en 8000 hoogtemeter verdeelt over vier dagen plaats. Dit jaar mogen we op uitnodiging van Specialized meedoen en in een aantal artikelen blikken we vast vooruit. Lees hier met welke mountainbike en gear ik van start ga.

Perfecte fit voor klimmen

Om met de woorden van Peter Kraaijvanger te spreken: “Overal waar de route omhoog kan, ga je omhoog.” Het resulteert in gemiddeld 2000 hoogtemeters per dag, wat zonder Alpencols in de buurt echt veel is. Peter reed zelf al eerder en is onder andere bikefitter op het hoofdkantoor van Specialized. Hij nodigt me uit om de mountainbike op maat te maken. Voor het dynamische bike fit systeem van Retül staat bij binnenkomst van de fitting ruimte ‘mijn’ Specialized Epic Pro al klaar op de bok.

Doel van de dynamische bike fit is het vinden van de ideale fietspositie terwijl je beweegt. We zoeken bij mij naar zoveel mogelijk kracht op de pedalen terwijl ik klim – zonder klachten aan knieën, rug of andere gewrichten. Eerst screent Peter me op klachten, blessures en wensen. Na wat lenigheidsoefeningen neem ik plaats op het systeem dat mijn zitbotafstand meet voor de juiste zadelbreedte. Met een andere tool wordt de bal van mijn voet in kaart gebracht. Die blijkt hoger dan normaal, dus gaan we aan de slag met zooltjes op maat. Die zorgen voor een gelijke krachtverdeling over de hele voet.

Vervolgens mag ik plaatsnemen op de Epic Pro en maakt Peter een nulmeting. Hij voorziet me van een draad met sensoren die in verbinding staan met een 3D-camera. Dat systeem registreert op de millimeter nauwkeurig de beweging van mijn gewrichten. De nulmeting wijst uit dat ik niet verkeerd op de mountainbike zit, maar dat er ook nog ruimte is voor verbetering. Aanpassing zijn ontzettend verschillend per persoon, maar door relatief kleine ingrepen als het zadel een halve centimeter lager en een langere stuurpen brengt Peter me in een veel efficiëntere positie.

Overigens merk ik de betere positie pas echt goed als ik de volgende dag een paar uur in het bos ga fietsen. Tijdens de meting trap ik slechts een aantal keer zo’n 20 seconden, want dat geeft het Retül-systeem al voldoende informatie. Maar wat een vooruitgang in het bos! Mijn knieën blijven veel rustiger recht boven de pedalen en mijn rug kan ik veel meer en langer belasten.

Epic Pro met combinatie tussen lichtgewicht en comfort

De Specialized Epic Pro is een echte cross country machine. Voorzien van een voor- en achterdemper met Brain, leent deze mountainbike zich voor diverse omstandigheden. Hoewel Specialized onlangs ook de Epic World Cup heeft uitgebracht, ben ik toch blij dat ik de ‘normale’ Epic ter beschikking krijg. De Epic WC-editie is echt gemaakt om te racen. Hoewel in de BeMC ook de competitieve tijdmeting een rol speelt, zal ik toch vooral veel en lang in het zadel zitten. Deze Epic Pro is wellicht iets minder efficiënt voor een marathon, maar wel comfortabeler. Tegelijkertijd is het o.a. door de Roval Control SL wielset nog steeds een uiterst lichte mountainbike.

Voor de BeMC tweak ik de mountainbike nog een beetje naar eigen wens. Zo schroef ik eeen Quarq vermogensmeter in de bottom bracket en voorzie ik de mountainbike met de lichtrode gloed in het frame van wat extra rode accenten. Met als meest opvallende de knalrode Supacaz Grizips Grip, maar let ook op de rode remblokjes van Jagwire. Verder is de Epic voorzien van een SRAM XX1 AXS elektronische groepset en is er ruimte voor twee bidons, met in de onderste houder een minitooltje verwerkt.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan ik kiezen voor een setje Specialized Control banden in natte omstandigheden, maar voor nu en in droge omstandigheden laat ik de standaard geleverde combinatie van Fast Track voor en Renegade achter om de velg zitten. Die werden bij aflevering op het hoofdkantoor van Specialized nog even vakkundig en snel tubeless gezet. Zelf wip ik de banden zo van de velg, dus onderweg zijn bandenlichters geen must. Je merkt meteen dat de band in combinatie met de velg voor elkaar gemaakt is.

Kleding en gear voor mountainbike marathon

Naast een mountainbike stelt Specialized ook kleding ter beschikking, inclusief de nieuwe Recon mountainbike schoen die is voorzien van de op maat gemaakte zolen. Als de weersomstandigheden nat zijn kan ik nog terugvallen op een setje droge Recon schoenen van vorig jaar. Verder rij ik met de nieuwe Specialized Prevail III, die is voorzien van extra veel ventilatie door het nieuwe kevlar binnenwerk. Ook hier kies ik voor comfort, want de Evade aero helm scheelt misschien wat luchtweerstand, maar deze Prevail ventileert beter.

Ook ben ik heel blij met RBX Adventure Bib Short. Die is voorzien van extra veel zakken, waaronder op de benen en de rug. Daarin kan ik goed gelletjes opbergen of sachets met hypertone sportdrank, voor als er iets misgaat met de bidonservice van BeMC. Daarnaast bestaat de set uit nog een broek, een body, arm- en beenwarmers en het SL Air Distortion Short shirt. Mijn handen gaan in de Body Geometry Grail handschoenen en mocht het nat en koud worden zoals een paar jaar geleden, dan kan ik vertrekken met een setje Neoprene Toe Covers.

Bekijk hieronder de detailfoto’s en fotoreportage van de bike fit. Meer info bij Specialized en BeMC.

Schoenzolen worden in een mal met luchtdruk één op één overgenomen van de voet.
3D-camera registreert de exacte maten tot op de millimeter in de Retül-software
Nieuwe Specialized Prevail III
Nieuwe Specialized Recon mountainbike schoen
RBX Adventure Bib Short met extra veel zakken
SL Air Distortion Short shirt, ook met een vleugje rood
Jagwire Semi Metallic remblokken zijn ook rood
Quarq vermogensmeter op XX1 crank van SRAM
Perfecte plek voor een minitool in een mountainbike marathon