Eerste indruk: Cannondale Terrus trail helm

Begin 2023 kwam Cannondale met een reeks nieuwe helmen op de proppen. De heren en dames van het Cannondale Factory racing team rijden met Dynam helm, die bij Cannondale zelf wordt gecategoriseerd onder het kopje ‘Road’. Op zich niets nieuws, want dit zagen we ook al bij de Cannondale Intake helm, die veelvuldig in de cross-country wordt gebruikt. Voor specifieke mountainbike helmen heeft Cannondale bij deze nieuwe reeks de Terrus en Tract gelanceerd. Twee trail helmen, waarvan wij de Terrus de afgelopen periode hebben getest.

Cannondale familie

Het is een kwestie van smaak, maar ik vind de Terrus er goed uitzien. Wat ik erg mooi vind aan de hele reeks nieuwe helmen van Cannondale, is dat ze heel herkenbaar zijn. Het Cannondale logo staat er subtiel ‘black on black’ op, maar ook zonder logo herken je direct van welk merk deze helm is. Dat komt ook mede door de opvallende gespikkelde binnenkant.

De helm heeft een vizier dat je in drie standen kan zetten. Aan de voorkant onder het vizier zit een brede sleuf met drie gaten voor de ventilatie. In de hoogste stand is er ruimte om je bril eronder in je helm te stallen. Heb je het vizier naar beneden gekanteld, kan je de bril erboven bewaren. Boven het vizier zitten eveneens drie grote gaten, net als boven op de helm. Aan de achterkant zijn er zeven openingen waar de warme lucht naar buiten kan. De ventilatiegaten zijn mooi achter elkaar gepositioneerd en aan de binnenkant ontstaan daardoor luchtkanalen zodat de lucht er mooi door kan stromen.

Midden-boven op de helm zit een klein klepje, en als je deze eraf haalt zit er een busje met schroefdraad. Hier kan je een bijvoorbeeld een Go-Pro opschroeven, om vette beelden te schieten tijdens de afdalingen. Je kan er ook een lamp op schroeven, zodat je wat meer zicht hebt wanneer je in donkere omstandigheden aan het rijden bent.

Mips en Fidlock sluiting

De helm heeft een padding die is voorzien van het Mips Air Node systeem. Deze padding kan je er makkelijk uithalen en is uitwasbaar. Hierdoor kan je wat Cannondale betreft je helm makkelijk en fris houden. De helm loopt aan de zijkant en achterkant lekker ver door waardoor hij rondom je hoofd veel bescherming biedt. Het retentiesysteem werkt zoals je gewend bent met een draaiknop achterop je hoofd. Deze is voorzien van een rubberlaagje zodat je deze ook met handschoenen makkelijk kan verstellen.

Het bandje onder je kin heeft een Fidlock sluiting. Een heel eenvoudige magneetsluiting die vanzelf in elkaar klikt en daardoor met één hand dicht te doen is. En ook in dit geval maakt het niet uit of je handschoenen aan hebt, want hij schiet vanzelf dicht. Om deze open te maken kan je de twee delen ook met een hand van elkaar afschuiven. Wat mij betreft mogen ze dit als standaard sluiting gaan gebruiken voor alle helmen op de markt.

De trails op

Als ik de helm op zet merk ik direct dat hij heel mooi aansluit rondom mijn hoofd. De vorm van deze helm past erg goed op mijn hoofd en in combinatie met de dikke padding voelt dit stevig en heel comfortabel. Als ik m’n bril op wil zetten merk ik dat deze tegen de helm aankomt. De helm loopt ter hoogte van de slaap ook wat verder naar beneden, en bij een bril die wat breder op je hoofd zit kan dit wel in de weg zitten. Dit probleempje is snel opgelost als ik een smallere bril pak, die tussen de helm en m’n hoofd past.

Dat ik fan ben van de sluiting was wel duidelijk. Ik klik ‘m snel dicht en ik ben vertrokken. De helm ventileert goed en bij de hogere snelheden in de afdaling voel je goed de frisse lucht naar binnen komen. De brede sleuf onder het vizier werkt goed, zeker in combinatie met een grote bril. De helm en bril sluiten strak op elkaar aan, waardoor daar geen ruimte is voor ventilatie. Door de brede sleuf daar net boven komt de frisse lucht toch bij je voorhoofd waardoor, in mijn geval, ik minder last heb van zweet.

Ondanks dat de helm een redelijk dichte bovenkant heeft, ventileert hij goed. Het gevolg is dat hij daardoor erg degelijk uitziet en een veilig gevoel geeft. De helm weegt 380 gram op onze weegschaal.

Specificaties

Cannondale Terrus helm
Prijs: 170,-
Maat M: (ook verkrijgbaar in S of L)
Gewicht: 380 gram (maat M)
Kleur: Zwart (ook verkrijgbaar in wit, groen, creme met blauw of donkergroen met oranje)

Conclusie

Met deze nieuwe Cannondale Terrus heeft het merk een oerdegelijke en gave helm voor de trails. Hij biedt veel bescherming en loopt rondom en aan de achterkant ver door, zodat je hoofd rondom goed beschermd is. Hierdoor kan het wel zijn dat het aan de zijkant tegen je bril aan komt. De helm sluit goed aan, is makkelijk te verstellen en in combinatie met de dikke padding zit hij daardoor erg comfortabel. De Fidlock sluiting is als je er niet mee bekend bent even wennen, maar werkt ideaal. Qua gewicht doet hij het prima met 380 gram en in combinatie met een prijs van € 170,- heb je hiermee veel helm om veilig de trails af te knallen. Nu ben ik zelf wel fan van een ingetogen zwarte of witte helm, maar ik moet toegeven dat de gekleurde helmen ook lekker opvallen en er goed uitzien.

via Cannondale