De Canyon Exceed CFR LTD 2022 hardtail

Vandaag komt Canyon met de 2022 versie van de Exceed CFR LTD. De fiets waar Marathon wereldkampioen Seewald al een tijdje mee rondrijdt. Bij wedstrijden op snelle parcoursen kiest hij voor deze Exceed CFR. Qua design en kleuren lijkt deze op de full suspension Lux CFR, waar hij op rijdt als het terrein ruiger wordt.

Exceed CFR LTD Frame

Het frame van deze Exceed is voor dit jaar niet veranderd en heeft een zitbuishoek van 75 graden en een balhoofdhoek van 69 graden. Daarmee heb je op deze fiets een lekker progressieve houding zoals we dat inmiddels wel gewend zijn met de moderne mountainbikes. Zoals gezegd hebben ze bij de Canyon Exceed CFR LTD gebruik gemaakt van dezelfde groene kleur op een matzwart frame zoals je eerder al hebt kunnen zien bij de nieuwe Canyon Lux World Cup XC die Björn eerder dit jaar heeft getest. Het frame van de Exceed is gemaakt met het beste carbon dat Canyon in huis heeft en dat is het Toray M40X. Dit komt neer op 835 gram voor een frame in maat M.

De fiets op de foto hierboven is die van Andreas Seewald al rijdt hij nu ook weer met een witte versie. Deze is natuurlijk opgebouwd met de onderdelen van de partners en sponsoren van de ploeg. In dit geval is dat dus het Canyon Northwave MTB team. Deze fiets is opgebouwd met de nieuwe generatie van de DT Swiss XCR 1200 wielen. En DT Swiss is ook de leverancier van de voorvork. Schakelen doet hij met de XTR groepset, waarbij er een CeramicSpeed kooi is gemonteerd. De XTR crank is voorzien van een SRM powermeter en een dropperpost.

Draadloos schakelen op het topmodel

Voor de consument is het topmodel van de CFR LTD iets anders afgemonteerd. Het frame is identiek, en ook de lichte DT Swiss XCR 1200 wielen zijn hierin gemonteerd. Het schakelen gaat met de SRAM XX1 Eagle AXS groepset en remmen gaat met de SRAM Level Ultimate’s. De fiets heeft Canyon’s eigen CP0008 carbon cockpit en de licht verende VCLS 2.0 zadelpen komt ook uit hun eigen fabriek in Koblenz.

De voorvork voor de Exceed CFR LTD is de Sid SL Ultimate van RockShox. Alles bij elkaar een topmodel met een prijskaartje van € 6999,-. Als je dit vergelijking met de full suspension Lux dan scheelt dat toch duizend euro . En laten we eerlijk zijn, een fully is natuurlijk comfortabel maar voor de paden en routes in Nederland kan je met een hardtail prima uit de voeten. Wanneer deze bike te koop zal zijn is nog niet bekend, maar heel lang zal het niet duren. Als je niet kan wachten of je hebt een iets minder dikke portemonnee dan kan je ook nog andere hardtails kiezen.

Canyon Exceed CF 7

De carbon Canyon Exceed hardtail is verkrijgbaar vanaf € 1899,-. Daarbij gaat het om de CF uitvoering van het frame. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een ander type carbon, waardoor hij met 1312 gram iets zwaarder is. Als je in de CF lijn bijvoorbeeld gaat voor de CF 7, die er is in de kleuren Quick Silver en in de Emily Batty kleuren, dan heb je een complete hardtail mountainbike met een gewicht van 10.52 kg.

Je krijgt de fiets dan afgemonteerd met een RockShox Sid SL Select voorvork met 100mm veerweg. Schakelen doe je met een Sram GX Eagle 12-speed, en hij rolt op carbon wielen van Reynolds. Deze is grotendeels direct leverbaar en in bepaalde maten wordt hij volgende maand al geleverd. De prijs voor deze Exceed CF 7 is € 2.899,-.

via Canyon