Zirbel ZShift – Alternatief voor SRAM AXS Pod Controller

Om maar met de deur in huis te vallen: deze oplossing is niet goedkoop en ik betwijfel of het ergonomisch gezien beter is dan het origineel. Maar we vinden het ook leuk om te schrijven over bijzondere onderdelen en mountainbikes, die net even afwijken van wat je veel ziet rijden. Met deze ZShift van Zirbel kun je namelijk een minimalistische cockpit bouwen, en toch je SRAM AXS blijven bedienen. Ook de nieuwe Eagle Transmission.

Bij een cockpit voorzien van ZShift ringen moet je goed kijken waar de shifters zitten. De kleine onopvallende ring komt naast het handvat. Dan kun je kiezen voor links, rechts of allebei. Je kunt bij het Zwitserse Zirbel kiezen tussen veel verschillende vormen en allerlei kleuren. Schakelen doe je met een magnetische ring. Een Magnetic Field Switch om precies te zijn. Daardoor neemt de bediening volgens Zirbel weinig ruimte in.

Toch heb je nog wel iets extra’s nodig om de Zshift ringen aan je SRAM AXS onderdelen te koppelen. SRAM houdt het systeem namelijk gesloten en alleen met de BlipBox van het merk kun je bediening van derden koppelen aan de AXS onderdelen. Je zult dus een BlipBox ergens moeten verstoppen om de minimalistische look te behouden. Zirbel biedt wel complete sturen aan met een houder onderop voor de BlipBox. Ook hebben ze de shifters kabels om naar de BlipBox te komen. Die kunnen desgewenst door het stuur. Een dropper bedienen met dit systeem kan ook. Eigenlijk net zoals de originele AXS Pod Controllers.

Zirbel heeft ook draadloze Bluetooth en ANT+ bediening. Die kun je aan andere toepassingen koppelen, die daar wel voor open staan. Zo maakt het merk bijvoorbeeld filmpjes waarin zichtbaar is dat de shifter wordt gebruikt om een foto op een telefoon te maken. Handig als je bijvoorbeeld de telefoon ergens neerzet, een trick wilt doen en op afstand de camera wilt besturen met Bluetooth.

Als je iets speciaals en minimalistisch wilt, dan is het aanbod van Zirbel echt wel de moeite waard om te checken. Niet voor niks dat ook mountainbikebouwer Dangerholm er al mee aan de slag ging. Je hebt uiteenlopende mogelijkheden als het gaat om de vorm en kleuren van de ringen. Een enkele losse ring kost omgerekend van Zwitserse Frank en inclusief BTW zo’n € 150,-. Dat is zonder de BlipBox, die al snel zo’n € 350,- kost. Dat is een stevige prijs, maar daarvoor heb je wel iets bijzonders natuurlijk.

Meer bij Zirbel.