Wereldbeker Novê Město: successen door het oog van de camera

Het eerste weekend op het hoogste niveau van cross country is achter de rug. In Novê Město opende de UCI Wereldbeker dit weekend met Nederlandse successen en veel nieuwigheden. Fotograaf Vincent Engel reisde af naar het spektakel en deelt zijn mooiste foto’s met ons.

Pieterse: nieuwe alleskunner maakt het waar

We zijn de laatste jaren natuurlijk ontzettend verwend met Nederlandse alleskunner Mathieu van der Poel, die zo’n beetje in alle disciplines op het hoogste niveau floreert. Het lag in de lijn der verwachting dat Puck Pieterse in zijn voetsporen zou treden en bij de eerste strijd op het wereldtoneel maakt ze die verwachting meteen waar. Puck Pieterse wint zondag overtuigend na een zenuwslopende strijd met wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot.

Ook waren alle ogen gericht op die andere Nederlandse mountainbiker – niet in de laatste plaats vanwege zijn nieuwe mountainbike. Cervélo onthulde vorige week haar eerste full suspension model, waarop o.a. Vader aan het werk mocht. Hoewel hij – net als Tom Pidcock – dispensatie moest aanvragen om te starten vanwege een te lage klassering op de wereldranglijst. Helaas kon Vader zich niet meten met de besten, onder andere door een val met een afgebroken stuur als gevolg.

Fotograaf Vincent Engel wist treffend zijn short track mountainbike in beeld te brengen. In de short track race op vrijdag moeten de deelnemers namelijk op dezelfde mountainbike starten als in de race op zondag. De short track is veel minder technische, waarbij het in Novê Město eigenlijk loont om op een hardtail te starten. Voor de olympic race op zondag is een fully echt noodzakelijk. Daarom presenteerde Specialized laatst hun nieuwe Epic World Cup, die bij de dames op vrijdag voor de winst van Stigger zorgde. Vader en het team van Jumbo-Visma losten het op met een slimme ombouw.

Schellekens verrast bij onder 23

Nog een Nederlandse verrassing onder de jongste deelnemers in Novê Město. Tom Schellekens scoort zijn beste uitslag ooit, met een derde plaats in de olympic race bij de beloften (onder 23). Op zo’n 40 seconden achter de winnaar weet hij zich opeens te meten met de beste mountainbikers in zijn categorie. Dat belooft veel goeds voor de rest van het seizoen. Verder werd de het wereldbekerweekend voor het eerst gecombineerd met een marathondiscipline, waarbij Tim Smeenge beste Nederlander werd met een knappe 20e plaats.

Meest indrukwekkend was toch de man die als topfavoriet alles waarmaakt. Tom Pidcock mocht dus met dispensatie starten, maar mag zich ook meteen kronen tot leider in de wereldbeker. Zowel in de short track als de olympic race op zondag maakt Pidcock korte metten met de concurrentie. Hoewel nummer twee Joshua Dubau ook echt indruk maakte, door het Pidcock tot in de slotfase moeilijk te maken. De eerste Pinarello mountainbike stond met die Britse alleskunnner een weekend vol in de schijnwerpers.

Fotografie: Vincent Engel