Je kunt een steentje bijdragen aan het haalbaarheidsonderzoek. Een jaar geleden schreven we over de status van het landelijk mountainbikevignet in Nederland. Trailbuilder en bosecoloog Patrick Jansen vertelde toen uitgebreid over de huidige situatie en waarom een mountainbikevignet nodig zou zijn, maar ook over belangen en vervolgstappen van zo’n landelijk dekkend bewijs. Hij werkt aan een haalbaarheidsonderzoek en lanceert nu een enquête. Jij kunt laten weten hoe je denkt over het landelijke mountainbikevignet, zodat Patrick je mening kan meenemen in het haalbaarheidsonderzoek. De link naar de enquête vind je onderaan de pagina.
Wensen mountainbikers inzichtelijk maken
De belangrijkste vraag aan mountainbikers is: “Zie je het zitten, zo’n landelijk mountainbikevignet?”. Patrick gaat verder: “Dan krijg je natuurlijk daarna allemaal vragen over details, maar wat is nou het gevoel dat mensen erbij hebben?”. Deze enquête moet voor met name terreineigenaren inzichtelijk maken wat de behoefte is van de mountainbikers zelf. Jansen: “Dat hangt natuurlijk ook af van de details. Bijvoorbeeld; Wat gaat het kosten? Welke routes doen mee? Waar gaat het geld naartoe? Of wat zie ik ervan terug? Je kunt allerlei vragen bedenken. Een deel van die vragen stel ik aan de deelnemers van het onderzoek, maar een deel zal pas later worden ingevuld als bijvoorbeeld berekeningen zijn uitgevoerd en er onderlinge afspraken zijn gemaakt.”
Parallel lopen in het haalbaarheidsonderzoek interviews met terreineigenaren waarover onze mountainbikeroutes lopen. Patrick staat vanwege zijn werkzaamheden nauw in contact met deze organisaties, omdat hij als trailbuilder en ecoloog veel van de terreineigenaren heeft geadviseerd in de aanleg van de routes. “Ik heb interviews met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de landschappen en noem maar op. De belangrijkste terreineigenaren zijn sceptisch, maar enthousiast. Ze zijn enthousiast over het idee, maar sceptisch over de haalbaarheid. En dat zie je eigenlijk overal terug.” Daarom is het zo belangrijk dat mountainbikers nu van zich laten horen”, vindt Jansen.
Patrick Jansen
Als straks 80 of 90% van de mountainbikers zegt: moeten we doen. Ja, dan is het ook iets waar we echt mee aan de slag moeten.
Zoals we vorig jaar al concludeerden, blijven alle betrokken organisaties al jaren een beetje naar elkaar kijken en wordt er weinig actie ondernomen om tot een landelijk vignet te komen. “Kijk, als iedereen enthousiast wordt van het basisidee, maar iedereen blijft sceptisch over de haalbaarheid, dan moeten we die haalbaarheid dus juist onderzoeken. En als straks 80 of 90% van de mountainbikers zegt: moeten we doen. Ja, dan is het ook iets waar we echt mee aan de slag moeten.”
Help door invullen van de enquête
De enquête kun je vanaf nu invullen en duurt ongeveer 5 minuten. Als je aangeeft voorstander te zijn van het landelijk vignet, dan vraagt Patrick nog naar je mening over belangrijke onderwerpen. Om tot de juiste vragen te komen, heeft hij de hulp ingeschakeld van een expertgroep. Zo wil Patrick ook weten van voorstanders: “Hoe wil je het vignet kunnen aanschaffen? Een sticker of digitaal? En moet het landelijk vignet volgens jou ook geld afdragen aan natuurbeheer. Dat soort dingen.”
Patrick hoopt dat zoveel mogelijk mountainbikers willen helpen, om zo een duidelijk beeld van de behoefte te krijgen: “Ik heb geen flauw idee wat ik kan verwachten, maar ik hoop eerlijk gezegd een paar duizend reacties. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer zeggingskracht. Want de terreinbeheerders hebben wel gezegd dat het initiatief echt van de mountainbikers moet komen.”
Vul nu de enquête in.
Foto Patrick Jansen door Joris Knapen