Wat is een fatbike?

De fatbike vind je niet alleen meer in het bos, maar tegenwoordig ook vaak in de Nederlandse binnensteden. Die stadfietsen zijn vaak elektrisch en voorzien van gladdere banden, maar de fatbikes met noppen bestaat al even. Veel grote mountainbike merken bieden een fatbike aan en aan de hand van Canyon’s The Dude neem ik je mee door de specifieke eigenschappen van een fatbike.

Fatbike komt in vele soorten en maten

Een fatbike is officieel een mountainbike met buitenproportioneel brede banden. Waarom? Het fietst lekker comfortabel en je hebt op allerlei soorten ondergrond grip en controle. Tegenwoordig heb je dus steeds meer soorten fatbikes, met ook veel (elektrische) uitvoeringen die speciaal voor de stad zijn. In dit artikel richten we ons op de oorspronkelijke fatbike: een mountainbike met extreem brede banden voor gebruik op off road terrein.

Met de verschillende types fatbikes groeit ook het aantal verschillende wielmaten. Dan heb ik het niet alleen over de bandbreedte, maar ook de diameter van de wielen. Een fatbike heeft een frame speciaal gemaakt voor brede banden en de meeste fatbikes blijven bij de conventionele wielmaten van een mountainbike, namelijk 26, 27,5 of 29 inch. Kleinere wielen betekent de mogelijkheid tot bredere banden en meer daarmee meer comfort.

In de Canyon Dude passen alle drie de wielmaten en afhankelijk van de wielgrootte kun je banden met een breedte tussen 3 en 4,8 inch plaatsen. Met een speciale dropout maak je het frame van The Dude geschikt voor een andere wielmaat. Standaard wordt deze fatbike met 27,5 inch wielen en 3,8 inch banden geleverd.

Waarom kies je voor een fatbike?

Een fatbike is veelzijdiger dan een normale mountainbike. Door de brede banden kan een fatbike veel beter overweg met extreme ondergronden. Denk daarbij aan sneeuw of los zand. Door de bandbreedte zakt de mountainbike veel minder diep weg en hou je met sturen en trappen meer grip en controle. Daarnaast blijft de fatbike tegelijkertijd ook prettig rijden op alle andere soorten verharde of onverharde ondergrond.

Een nadeel van brede banden is het extra gewicht dat een fatbike heeft. Rubber en wielen zijn zware materialen naar mate je er meer van gebruikt. Het op gang brengen van een fatbike kost dus meer energie, méér als je eenmaal op gang bent bollen de wielen ook langer na. Zeker omdat de brede banden oneffenheden in de ondergrond makkelijker opvangen en het frame licht en stijf is. Om de wielen lichter te maken, laten fabrikanten soms openingen in de velg zitten.

Waarvoor gebruik je een fatbike?

Veruit de meeste mensen zullen voor een fatbike kiezen vanwege comfort. Een fatbike rijdt solide en betrouwbaar. Veel bike packers en avonturiers wijken uit naar de fatbike, omdat ze niet weten wat ze tegenkomen onderweg. Daarnaast zijn ze vaak lang onderweg en hechten ze waarde aan comfort. Door de brede banden kun je ook nog eens veel (zware) tassen meenemen, zonder dat er veel meer druk in de banden hoeft.

Hoewel sommige fatbikes zijn uitgerust met een verende voorvork, is dat minder noodzakelijk om toch over extreem hobbelig terrein te rijden. De banden vangen veel van de klappen beter op dan normale mountainbikebanden. Een verende voorvork in een fatbike zorgt vooral dat je voorwaartse beweging minder verloren gaat in verticaal stuiteren, maar de brede banden rijden sowieso al comfortabeler en zorgen voor minder stuiteren.

Sommige fatbikes zijn ook uitgerust met extra montage nokjes op het frame, zodat je stevig de bike packing tassen kunt monteren. Die nokjes heeft The Dude niet, maar gelukkig heeft Canyon wel een mooie serie bikepackingtassen in samenwerking met Apidura die o.a. op The Dude passen.

Naast het aangepaste frame en de bredere banden is een fatbike meestal afgemonteerd met standaard mountainbike onderdelen. Ook is de steekas meestal anders. In het geval van Canyon Dude CF 8 is een complete Shimano Deore groep met 1×12 versnellingen en 180/160 mm remschijven gemonteerd. De wielen zijn een setje Sun Ringle Mulefüt 80 SL en hebben een steekas van 12×197 mm. De rest van de onderdelen is van Race Face.

De Canyon Dude CF 8 kost € 1.999,- en is online verkrijgbaar bij Canyon.