Waarom mountainbikers moeten wielrennen

Als je regelmatig op een mountainbike rijdt, is de kans groot dat je ook interesse hebt in andere tweewielers. Volgens brancheorganisatie Bovag zijn er in Nederland zo’n 23,5 miljoen fietsen in omloop en daarmee is de kans groot dat ook jij meerdere fietsen hebt. Maar hoort daar ook een racefiets bij? Samen met de collega’s van MTBblog/Racefietsblog bespreken we waarom het als mountainbiker interessant kan zijn om ook af en toe op een fiets met een krom stuur te rijden.

Lang, ver en hard

Collega Joost gaat er met een knipoog vol in: “Wielrennen is sneller, minder technisch en simpelweg leuker.” Hoewel hij met plezier ook voor MTBblog schrijft, ligt zijn hart dus vooral bij hard rijden op smalle banden. “Ik snap dat een smal stuurtje misschien wat eng is voor jou als mountainbiker, maar wielrennen kun je vrijwel overal.” Daarnaast leg je op een racefiets en over verharde wegen veel grotere afstanden af, dus als je ver wilt rijden gaat dat met een racefiets makkelijker. Joost: “Daarnaast ligt het er ook aan waar je woont. Vanuit de randstad zijn er bijvoorbeeld minder uitdagende mountainbikeroutes te vinden, terwijl je op de Utrechtse heuvelrug of de Veluwe gigantisch veel off road kunt rijden.”

Joost houdt van hard én Haribo.

Gerichte snelheid en souplesse

De afwisselende omgeving van het mountainbiken maakt de sport minder snel saai, maar dat heeft ook een keerzijde. Over het algemeen is mountainbiken namelijk intensiever dan toeren op verharde wegen. Je moet op de trails steeds aanzetten na bochten of kracht zetten op klimmetjes of een zware ondergrond waardoor je meer een beroep doet op de kracht en explosiviteit van je spieren. Een rustig of vast tempo rijden gaat in het bos dus veel moeilijker.

Coen wisselt wielrennen regelmatig af met mountainbiken.

Collega Coen: “Door veel op hoge snelheid te trainen met de racefiets, krijg je een hoger beentempo. Daar heb je ook profijt van op MTB.” Op de racefiets kun je veel makkelijker de juiste intensiteit kiezen. Daarnaast is de trapfrequentie op een racefiets vanwege o.a. de vaak kortere cranks regelmatig hoger dan op een mountainbike. Aan die hogere cadans wennen je spieren, waardoor je op de mountainbike ook met meer souplesse zult gaan rijden. Ook kan je op het asfalt veel makkelijker een blokkentraining uitvoeren.

Tristan weet hoe je omgaat met snelheid, op het hoogste niveau bij de junioren.

Collega Tristan ziet ook een pluspunt van wielrennende mountainbikers: “Je went veel meer aan rijden op hoge snelheid, want het maakt nogal uit of je gewend bent om met 40 of 20 kilometer per uur door een bocht gaat. Mentaal wordt je daar scherper van en je leert de snelste lijn kiezen.” Voor mountainbikers die hun snelheid willen verhogen en die willen trainen voor wedstrijden, is het zeker raadzaam om ook regelmatig op de racefiets te kruipen.

Groepsritten, de ruimte en een schone fiets

Nathalie noemt nog een voordeel van wielrennen: “Het vergroot je peletongevoel”. Björn vult aan: “Racefietsen is socialer”. Je kunt er makkelijker in groepen op uit trekken en leert daarmee ook goed in groepen rijden. In het bos rijd je toch al snel achter elkaar in een rijtje. Dat heeft nog een nadeel volgens Joost: “Inhalen op singletracks is lastig en er zijn veel dagjesmensen of starters op de routes te vinden. Op de weg heb je meer ruimte voor inhalen.” Daarnaast kun je tijdens een groepsrit gezellig kletsen, als het niet al te hard gaat.

Nathalie mag er graag met een groep wielrenners op uittrekken.

Toch noemt Björn misschien wel het meest doorslaggevende voordeel voor mountainbikers die af en toe op de racefiets rijden: “Je MTB moet je bijna altijd schoonmaken na een ritje. Bij je racefiets heb je met mooi weer minder tot geen werk met schoonmaken.” Ook in natte omstandigheden zit de modder op een mountainbike overal, terwijl dat bij een racefiets veel minder het geval is. Daarnaast is het wegdek na een flinke regenbui veel sneller droog dan de ondergrond in de bossen. Je kunt dus sneller zonder nat te worden op je racefiets een rondje maken, dan op je mountainbike.

Björn fietst liever dan hij poetst, maar dat herkent vast iedereen.

Wielrennende mountainbikers

We willen je natuurlijk vooral aanmoedigen lekker te blijven mountainbiken, maar misschien zie je nu ook de voordelen van een racefiets. Verandering van spijs doet eten en een racefiets of gravelbike kan een mooie aanvulling zijn op de mountainbike in je stalling. Nog niet bekend met wielrennen of ook geïnteresseerd in racefietsen?

Check Racefietsblog.